Volkskrant-afslachting ESF-winnaar geen ‘systeemfout’

De Volkskrant komt voor de tweede keer terug op de afslachting van Salvodar Sobral, de Portugese zanger die zaterdag met zijn veelgeprezen liedje Amar Pelos Dois het Eurovisie Songfestival won. Dat is te lezen in de kiosk. Sobral werd vorige week dinsdag – voorafgaand aan de eerste halve finale – door de Volkskrant neergezet als een ‘dronken tor’. De krant gaf zijn liedje een 4. Na zijn veelgeprezen optreden, kwam de krant met een rectificatie en werd hij de hemel in geprezen.

De krant schreef donderdag dat er door ‘een fout in het systeem’ per ongeluk een verkeerd stukje in de krant was gekomen, kwam met nieuw commentaar en gaf Sobral ineens een 8,5.

Veel lezers reageerden sceptisch op de ‘fout in het systeem’. Volgens hen was dat een slap excuus van de krant voor hun eerdere slechte oordeel.

De systeemfout was echter een grapje, aldus de krant. “U gaat me niet meer geloven als ik dit zeg, maar: dit was dus een grap, als een soort, dachten wij, kolossale knipoog naar Slappe Excuses die instanties altijd gebruiken, en hoe vroeger altijd mensen zeiden dat ze verkeerd verbonden waren als ze gewoon een verkeerd nummer hadden gedraaid. Maar het werd breeduit opgevat als écht een slap excuus.”

De redactie vond de Portugese aanvankelijk echt net een dronken tor. “Dat hadden we verkeerd gezien – niet in de laatste plaats omdat het gewoon een heel erg goed liedje is, en mooi gezongen ook. We waren, door heel veel slechtere bijdragen, een tikje afgestompt, laten we het daarop houden.”

Achteraf gezien was daarmee niet alleen het eerste oordeel in de krant, maar ook de correctie daarop ongelukkig, blikt de Volkskrant terug.

Foto: Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen