RTL-ster Nicolette Kluijver dacht dat ze doodging

Nicolette Kluijver dacht dat ze doodging toen ze hoorde dat ze longkanker had. Dat vertelde ze woensdagavond in Van Der Vorst Ziet Sterren. Kluijver onthulde in het programma dat haar statement in februari, waarin ze aangaf behandeld te worden aan een voorstadium van longkanker, een leugen was. Ze had ernstige longkanker en dacht dat haar doodvonnis geveld was. “Ja, want dat is het meestal. Longkanker kom je altijd te laat achter. Ik heb echt de dood in de ogen gekeken.

Het is allemaal zo gek gegaan, aldus Kluijver. “Een halfjaar geleden was ik aan het werk bij RTL Boulevard. Ik was in gesprek met Peter R. de Vries en dacht: er is iets niet goed. Ik voelde een heel erge druk op mijn borst. Toen liep ik uit RTL Boulevard, over het Leidseplein en het werd steeds erger.

Toen ging Kluijver naar het ziekenhuis. “Ze maakten een scan en daarop was een vlek te zien. Ze zeiden in eerste instantie: ‘Die vlek is niet heel gek, want heel veel mensen hebben een vlek of vlekken, maar we doen meer onderzoek.’ Er kwam uit dat ik een longontsteking had en daar kreeg ik antibiotica voor. Daarna werd er weer een scan gemaakt, maar die vlek was niet weg.”

Het gekke is dat ik op dat moment al wist dat het foute boel was. Ik wíst het. Ik kwam op de longpoli met Joost en daar zeiden ze: ‘Je hoeft je nergens zorgen over te maken, want kanker ziet er niet zo uit en we denken dat het iets anders is.’”

Biopt

Kluijver onderging vervolgens een longbiopsie. “Uit de biopt kwam dat het geen kanker was. Toen heb ik een tbc-test gedaan en daar kwam uit dat ik tbc had. Gek genoeg heb ik nooit geloofd dat ik tuberculose had. Dat had ik wel, maar ik wist op een of andere gekke manier dat dit kanker was.”

Na een half jaar elke keer terugkomen, werd ik eigenlijk niet geholpen door het ziekenhuis waar ik toen zat en toen heb ik Joost gevraagd: ‘Wil je alsjeblieft een ander ziekenhuis zoeken die misschien hier ook even naar wil kijken, want het voelt gewoon niet goed.’”

Second opinion

Haar man Joost heeft toen een second opinion geregeld bij de VU. “Die longarts zei ook: ‘Kanker ziet er niet zo uit, maar ik snap dat je het zeker wil weten.’ Als ik het zeker wilde weten moest er een punctie worden genomen, waar veel risico’s aan zitten, dus of ik dat wel zeker wist. Het is sowieso helse pijn, want het kan niet zonder verdoving en ze moeten door de longvlies heen met een naald.”

Ik was zo blij dat dokter Joop de Lange me serieus nam. We deden de punctie en twee weken later zat ik bij dezelfde longarts die me had weggestuurd. Ze zeiden: ‘We hebben heel slecht nieuws, het is longkanker.’”

Dat moment dat ik daar zat, dacht ik alleen maar: ik heb het jullie allemaal een halfjaar lang gezegd. Ik voelde geen verdriet, maar opluchting.”

Doodvonnis

Toch had ze ook het gevoel dat het haar doodvonnis was. “In dat half jaar voor de diagnose, was ik al afscheid aan het nemen van mijn kinderen in mijn hoofd. Ik wíst dat het niet goed was, maar niemand hoorde mij.”

De rest van Nederland dacht dat ze een voorstadium van longkanker had. “Ik dacht: dat ga ik niet naar buiten brengen. Ik dacht: het ergste wat me nu kan gebeuren is dat mijn dochter op het schoolplein te horen krijgt: ‘Je moeder gaat dood.’ Ik had meteen een goed verhaal bedacht over een voorstadium van longkanker. Dat was het helemaal niet, het was hardcore shit. Het was echt kanker.”

Het was kiele-kiele. Het was al naar buiten aan het eten, dus ik had niet langer moeten wachten. I’m so lucky. Ik zal wel de rest van mijn leven bang zijn.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen