Özcan Akyol verwacht shitstorm na NPO 2-programma

Özcan Akyol verwacht een heuse shitstorm over zich heen te krijgen na de uitzendingen van zijn nieuwe programma De neven van Eus, vanaf zondag vijf keer te zien op NPO 2. Dat zegt de schrijver vandaag in de Volkskrant. De Turkije-criticus gaat in het programma op bezoek bij zijn familie in Turkije. “Dit gaat mij een zomer lang shit opleveren. Eerst in Nederland, dan in België, waar de serie ook aangekocht is. En ik betwijfel sterk of ze me hierna in Turkije nog binnenlaten“, vertelt hij.

Akyol ziet het als de prijs die hij moet betalen. Hoe groot acht hij de kans überhaupt nog Turkije in te komen na deze tv-reeks? “Niet groot, want deze serie gaat gezien worden als kritiek. Die kritiek is overigens subtiel.”

Hij interviewt bijvoorbeeld zijn neef, een caféhouder. “Hij vertelt me desgevraagd dat de prijs van een biertje is gestegen van 3 naar 17 lira. Ik weet natuurlijk wel hoe dat komt, maar ik laat hém vertellen over het ontmoedigingsbeleid van de regering.

Overigens is Akyol wel wat genuanceerder geworden na de tv-opnames: niet elke Turk voldoet aan het stereotype. “In Istanboel zijn er wijken waar vrouwen niet met blote armen over straat kunnen, maar ook wijken waar vrouwen in minirok al om 11 uur aan de rosé op het terras zitten.

Ik ben nu positiever over het land dan voor ik deze reis maakte. Ook ik had me, denk ik, te veel laten meeslepen door wat ik in Nederland op televisie zag“, besluit hij in de krant (via Blendle).

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen