Nederland loopt niet warm voor NPO’s moslimtalkshow

Geplaatst op Wed 17 May 2017 om 9:16

Nederland loopt niet bepaald warm voor De Nieuwe Maan, de moslimtalkshow van de NPO die is verhuisd van vrijdagmiddag naar dinsdag prime time. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De Nieuwe Maan is sinds vorige week elke dinsdag om 21.20 uur op de buis bij NPO 2, maar scoort voor dat tijdstip zeer ondermaats. De talkshow begon tegenover het Songfestival met 186.000 kijkers, maar ziet deze week geen verbetering: er keken gisteren 152.000 kijkers (2,9 procent).

De moslimtalkshow met presentatrice Nadia Moussaid veroorzaakte een behoorlijke kijkcijferdip in de programmering van NPO 2. Brandpunt scoorde ervoor 248.000 kijkers (5 procent) en Nieuwsuur erna 530.000 kijkers (10 procent).

Tv-recensent Hans Beerekamp van NRC Handelsblad liet zich vorige week nog lovend uit over de verhuizing van De Nieuwe Maan naar prime time. Op deze manier wordt de mainstream moslim beter zichtbaar, stelt hij.

Een programma als De Nieuwe Maan kan daar goed iets aan veranderen, zodra het zich van de netcoördinator buiten het minderhedengetto van de middagtelevisie mag begeven.

Foto: NTR/Geert Broertjes
33 Reacties op “Nederland loopt niet warm voor NPO’s moslimtalkshow”


 1. Henk II

  Wat is een moslimtalkshow?

 2. lieverdooddanrood

  welke echte nederlander zou dit boeien,
  echt saai cultuurtje,
  dan nog liever een middagje ZEN,
  of een zondag IKEA of intratuin,

 3. Huib

  Gisteren bij het zappen een fragmentje gezien: Een mevrouw, helemaal verstopt in haar nikab, klaagde over het feit dat ze zo verschrikkelijk gediscrimineerd wordt in Nederland. Zoals gebruikelijk weer moslims in de slachtofferrol. Nooit zien ze zichzelf als daders.

 4. Fientje

  Tv-recensent Hans Beerekamp heeft een politieke agenda.

 5. Maud

  Als er alleen positieve onderwerpen langskomen , ga ik kijken.

 6. Jeannette

  Het reageren van de auteurs van MC doet vermoeden dat IQ niet bloemkool is.
  Ten eerste is het geen moslim talkshow, maar een show met veel diversiteit aan mensen. De gasten die er gisteravond te gast waren, spreken/schrijven beter Nederlands dan de doorsnee journalist. Hou toch eens op met vooroordelen. Je bent er met elkaar in dit land.
  Probeer eens over je eigen stompzinnigheid geen te kijken. En ontmoet eens mensen vanuit een andere “cultuur” Deze mensen hebben arm en benen hoofd net als iedereen. Blijf niet dom. Maar wordt eens wijs.

 7. Freek

  Dit is juist weer het klein houden van de ‘zielige’ moslim door de ‘witte’ NPO.
  Mensen van kleur wordt wakker. De linkse mensen zien u niet voor vol aan.
  Immers, moeten we nu voor elke subgroep een talkshow?

  We zijn allemaal mensen, waarom werkt u mee aan een nieuwe appartheid?

 8. Ronald'71

  Ik kijk liever naar deze talkshow dan naar Paul, Jinek of Humberto Tan. Al is het waarschijnlijk alleen omdat ik 5 jaar een relatie heb gehad met een marokkaanse (moslima) in een ver verleden….

 9. Freek

  De redacties van Pauw, Jinek enzovoorts moeten gewoon veel diverser. Met tien witte Amsterdamse redactieleden krijg je altijd dezelfde uitkomst.
  Daarnaast, kies als Nederlander van kleur vaker voor een media gerichte opleiding.
  Zorg dat je erbij komt! Een talkshow zoals Nieuwe Maan is wellicht goed bedoeld.
  Maar hier zet je weer mensen weg als ‘anders’.

 10. Annoniemus

  Waarom vind de NPO dat ik dit moet zien over die achterlijke cultuur ???

 11. Ellen

  Is Freek dezelfde persoon als Jeannette? Want de schrijver gebruikt uitdrukkingen die uit het Engels komen. Geen autochtoon waarschijnlijk.

 12. Jubbetje

  Ik moet al kotsen van de titel.

 13. Oja

  Gelukkig !Weg ermee!!

 14. Jubbetje

  Freek!!!!
  Het zijn geen WITTE maar BLANKEN.!!

 15. JasperV

  @Jeanette. Nooit geweten dat Moslims armen en benen + hoofd hebben, ga beslist de volgende keer kijken.

 16. Joost

  Dit hoort ook niet in Nederland op de buis.

 17. Freek

  @ellen Nee.

  Maar,
  wat is nu je mening over dit onderwerp?

 18. Oja

  Ik ben ook een witte blanken ,als je het aan het eind van de dag nog een keer vraagt begin
  ik al aardig te kleuren….zo ik ga lekker in de zon zitten … toedeledokie

 19. Anonymous

  @Jeanette

  Ik woon in een stad waar de meeste mensen uit een andere cultuur komen. Jij moet mij echt niet gaan vertellen wat ik van deze mensen moet vinden.

 20. Momentje

  @Jeanette

  Jouw Nederlands is ook niet al te best. “IQ is niet bloemkool?”

 21. Anonymous

  @Henkll

  Nogal simpel. Een talkshow van moslims, met moslims, over moslims en voor moslims.

 22. anonymous

  Op welke dag zendt de Arabische tv een talkshow voor
  christenen.uit?
  Ga ik kijken.

 23. anonymous

  @ Henk II; een moslim talkshow is een talkshow waar
  onaangepaste mensen zielig doen en klagen dat ze niet meetellen in dit land.

 24. Jelle

  Interesting. Ik ga eens kijken wat er allmaal wordt gezegd. Dan oordeel ik.

 25. Henk II

  @Anonymous (12:47) en @anonymous (12:53): dan is dit dus geen moslimtalkshow, want bijvoorbeeld Tijs van den Brink, Pechthold en Roemer voldoen natuurlijk niet aan dat profiel. Dank voor de uitleg!

 26. Paut Pielusma

  Alweer zo’n ongewenst prietpraatprogramma met ongewenste mensen die zich niet willen aanpassen aan de hier heersende cultuur en wetten.

 27. Kees D

  Ik vind het wel een interessant programma, eigenlijk.

 28. aammehoela

  De kijkcijfers zeggen genoeg. Alles mee gezegd.

 29. Marc

  Eerste keer dat ik het gezien heb, en ik was positief verrast.

  Pittig programma, waarin moslims onderling stevig de discussie aangaan. Zo werd een man flink aangepakt op zijn ouderwetse denkbeelden over de rol van de vrouw in de Islam.
  Ook de Niqaab draagster, die zich verzet tegen het aanstaande verbod op de niqaab, werd stevig bekritiseerd over haar opvattingen.

  Heel verfrissend, en volgens mij de kritische noot vanuit de Moslim-gemeenschap zelf waar veel Nederlanders op zitten te wachten.

 30. Blanke Nederlander

  Freek, ik ben een BLANKE Amsterdammer. Doe ff normaal met je ‘witte’.
  Verder wat moet ik als blanke Amsterdammer met een moslimtalkshow?

  Laat de moslims eerst maar eesn de Nederlandse taal leren ( dus niet na 20 jaar nog steeds geen enkel woord Nederlands spreken), vervolgens stoppen met de rol van slachtoffer, stoppen met zeuren en heel snel iets nuttigs gaan doen voor de Nederlandse samenleving die ze voedt, huisvest, voorziet van uitkeringen en toeslagen, onderwijs, gezondheidszorg, hulp bij opvoeding van (ontspoorde)kinderen, rechtshulp en noem maar op.

  Dus niet zwaaien met de vlag van je homeland, maar zwaaien met de Nederlandse vlag en daar trots op zijn. Ook niet zwaaien met IS vlaggen en Hakenkr*isvlaggen ( Jodenha*tdemonstratie Den Haag, 2014), maar je gedragen.

  Dan is er wellicht ruime voor een moslimtalkshow die culturele zaken gaat behandelen die ook leuk ziijn voor de autochtone Nederlanders.

  Nu zeg ik weg met die troep ga maar in je homeland een show doen.

 31. Kees D

  Dat jij niet toe bent aan zo’n programma (‘die troep’), wil niet zeggen dat het dan maar weg moet. Ik (blank en de afgelopen maanden ook behoorlijk wit) ben er wél blij mee, want ik wil graag weten wat er in mijn land speelt, ook als dat het nieuws niet haalt en ook (juist) als het buiten mijn eigen cirkeltje gebeurt. Precies wat ik van de NPO verwacht.

 32. Blanke Nederlander

  Kees, Leef je onder een steen? Volg de media en je weet wat er speelt.
  Kijk even naae de (criminaliteit en uitkerings-afhankelijkheidscijfers en dan weet je hoe de vlag er bij hangt. Ontkennen en net doen alsof (o.a. h*at afkeer Nederlanderse samenleving) er niet is lijkt me niet zo snugger.

 33. Kees D

  Ik lees niet onder een steen en wil meer zien dan alleen cijfers en het nieuws. Dat jij mij wegzet in de categorie ontkennen en net doen alsof, moet jij weten: laat mij lekker naar een programma kijken dat ik interessant vind terwijl ik jou lekker je gang laat gaan met de criminaliteit- en uitkeringsafhankelijkheidscijfers. Ik pak jou die cijfers toch ook niet af?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.