Keiharde manager regelde tv-transfer Koefnoen-duo

Het Koefnoen-duo Owen Schumacher en Paul Groot liet hun tv-transfer van VARA’s Kopspijkers naar de AVRO in 2004 regelen door een keiharde manager. Dat vertellen ze in een interview met VARAgids. Het satirische Kopspijkers was aan het begin van de eeuw dé tv-hit van ons land. Schumacher en Groot, die tot het team behoorden, wilden méér van de VARA. “We gingen met een plan naar de VARA-directeur Jeroen Soer, die daar maar heel even heeft gezeten“, legt Paul Groot uit.

Ze wilden samen een programma met gefilmde items maken. “Letterlijk zei hij: ‘Jullie willen natuurlijk 28 danseressen, terwijl er maar geld is voor drie!’

Schumacher: “Misschien dacht hij: Ik hou ze liever bij Kopspijkers, laat ik niet té stimulerend zijn. Ik denk dat hij ervan uit ging dat we er niet op uit waren om over te stappen. En dat waren we ook niet, maar wij hadden toen een management dat héél eager was om een deal te sluiten.

Alles waar wij niet zo goed in waren – van je af bijten, op je strepen staan – deden zij wél. Misschien iets te fel, te hard.

Uiteindelijk regelde hun manager een overstap naar de AVRO, waar ze Koefnoen gingen maken. “Omdat zij zulke haaien waren, kregen wij bij de AVRO een contract om vier jaar lang te doen wat we wilden. Carte blanche, ongelofelijk. Ad ’s Gravesande, de directeur van de AVRO, zei letterlijk tegen ons: ‘Het eerste jaar lekker uitzoeken wat jullie precies willen doen, het tweede jaar uitbouwen, hopelijk is het in het derde jaar dat prachtprogramma waar jullie altijd op gehoopt hebben.’”

Bij het derde, vierde seizoen begon onze vorm zich echt uit te kristalliseren. Toen kregen we ook de Nipkowschijf. Dat had Ad dus tamelijk profetisch gezien.”

Nu heeft NPO 1 de stekker uit Koefnoen getrokken. Ze vonden dat onverwacht en jammer, maar: “We hebben meteen na dat besluit ook expres de publiciteit niet opgezocht, geen zin om verbitterd over te komen.

Het VARAgids-interview met het Koefnoen-duo kunt u lezen via Blendle.

Foto: Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen