NPO 1 met ‘keukentafelkroniek’ na koningsinterview

De kijker staat een bijzondere tv-avond te wachten: NPO 1 en RTL 4 zenden gelijktijdig het verjaardagsinterview met koning Willem-Alexander uit. Waar 4 aansluitend down-tv met Johnny de Mol uitzendt, komt 1 met de één uur durende NOS-special Het huis van De Koning. Dat heeft de NOS laten weten. Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de koning, laat Het huis van De Koning zien hoe het ‘gewone’ leven in Nederland zich de afgelopen vijf decennia heeft ontwikkeld.

Dat laat het programma zien in een door Ronald Giphart, oud-klasgenoot van Willem-Alexander, geschreven verhaal. Het scenario schetst het leven van de doodnormale familie De Koning: van het jonge gezin dat in 1967 een gloednieuw huis in het eveneens gloednieuwe Lelystad betrok, door de jaren 70, 80, 90, 00 en 10 heen.

De opnames vinden plaats in een van de eerste woningen die in Lelystad werden opgeleverd, in de Zuiderzeewijk. Het huis is ter beschikking gesteld door woonstichting Centrada en het interieur wordt met behulp van documentatie en rekwisieten van het Museum van de Twintigste Eeuw teruggebracht in de woonstijlen van de afgelopen decennia.

De familie De Koning en de bijrollen worden gespeeld door leden van de Lelystadse amateurtoneelvereniging JTL.

Deze ‘keukentafelkroniek’ wordt doorsneden met interviews waarin Irene Moors, Aron Winter, Sacha de Boer, Wilfred Genee, Lucia de Rijker, Henk Angenent, Saskia Noort, Bart Veldkamp, Ellen ten Damme, Rudolf van Veen en Patrick Stoof terugblikken op ‘hun’ afgelopen vijftig jaar.

Wat was hun favoriete tv-programma? Naar welke muziek luisterden zij? Welke posters hingen er op hun kamer? Was politiek belangrijk in hun jeugd? Wanneer kwamen ze in aanraking met de computer? En met e-mail?

Een interview met Giphart over deze special kunt u lezen op de AD-site.

Het huis van De Koning is om 21.50 uur te zien op NPO 1.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen