Nieuwsuur twijfelt of het wel anti-homogeweld was

Joost Oranje, de hoofdredacteur van Nieuwsuur, twijfelt of de Arnhemse homojongens Jasper en Ronnie wel echt slachtoffer waren van anti-homogeweld. Dat heeft hij vanochtend gezegd op Radio 1. Jasper en Ronnie liepen zondag hand in hand op een brug in Arnhem. Een confrontatie met een groepje Marokkanen later, was Ronnie al zijn voortanden kwijt. Bekende mannen laten zich sindsdien hand in hand fotograferen. Maar Oranje vraagt zich af of het wel anti-homogeweld was.

Gerald Roethof, advocaat van een van de jongeren die wordt verdacht van de mishandeling van het homostel, zat maandagavond in Pauw. Daar gaf hij aan dat het helemaal geen anti-homogeweld was en dat de twee homojongens juist de groep Marokkanen belaagden. Daarom gaat deze jongen zelf aangifte doen.

Misschien klopt het wel dat Jasper en Ronnie begonnen met geweld gebruiken, aldus Oranje. “Past dit nou wel in de metafoor van Marokkaanse jongens die niets moeten hebben van homo’s en daar zelfs geweld bij gebruiken, wat natuurlijk verschrikkelijk is en waar ook voorbeelden van zijn? Past dit erbij qua feiten of qua onderbuik? Wat zijn nou eigenlijk de feiten? De feiten weten we niet.

Ook Oranje heeft Roethof gezien in Pauw. “De uitlatingen van de advocaat gisteren in Pauw zijn natuurlijk uitlatingen van een gerespecteerde advocaat, maar of ze waar zijn weten we niet. Daar zijn wij als journalistiek voor: om eerst feiten te achterhalen voordat je er conclusies aan verbindt. Af en toe moeten we denk ik ook wel zo eerlijk zijn om gewoon te zeggen – ook naar buiten toe – dat we het nog niet weten. We moeten de feiten gewoon onderzoeken. Dan nog maar niet er allemaal conclusies aan verbinden.”

Toch lijken veel media het er over eens: Jasper en Ronnie zijn slachtoffer van homohaat. Oranje: “Je ziet gisteren in de haast van de media dat het verhaal veel groter wordt en zich op een ander platform gaat bewegen, zonder dat je de feiten kent.”

De feiten weten we nog steeds niet. Op het moment dat gerespecteerde politici hand in hand over het Binnenhof gaan lopen, omdat die de gebeurtenis koppelen aan een bepaald symbool, wordt het verhaal heel anders en drijft het weg van wat er feitelijk op die brug gebeurd is.”

Wat er nou op dat moment gebeurd is op die brug en of het echt gegaan is zoals die advocaat zei of zoals de twee slachtoffers hebben gezegd, we weten het niet.”

Zelfs hele linkse prominenten als Erik van Muiswinkel geloven niets van het verhaal van Roethof. “Agressieve homo’s zijn een groeiend probleem voor de Marokkaanse gemeenschap. En ze pakken zo je betonschaar af”, twittert hij cynisch.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen