‘RTL Late Night witste talkshow van Nederland’

Van alle talkshows in Nederland heeft de Humberto Tan-show RTL Late Night veruit het minste aantal niet-westerse allochtonen aan tafel zitten. Dat blijkt uit een onderzoek naar de diversiteit van talkshowgasten dat bureau Motivaction uitvoerde in opdracht van Het Grote Gala van de Media, meldt de Volkskrant vandaag. Nieuwsuur heeft volgens het onderzoek de meeste gasten met een migratieachtergrond aan tafel: 24 procent. “RTL Late Night de minste: 8 procent“, weet de krant.

Het bureau heeft De Wereld Draait Door, Jinek, Pauw, RTL Late Night en het niet-reportagedeel van Nieuwsuur onderzocht. In totaal had 12 procent van de talkshowgasten een migratieachtergrond die niet West-Europees was. “Dat is ongeveer 1 procent boven het percentage van de Nederlandse bevolking.

Van alle gasten met een migratieachtergrond werd 35 procent uitgenodigd vanwege hun afkomst, bijvoorbeeld een Surinaamse Nederlander die werd uitgenodigd om over Zwarte Piet te praten.

Ter vergelijking: slechts 1 procent van de andere gasten werd gevraagd om te praten over zijn Nederlandse achtergrond. Oftewel: een witte Nederlandse afkomst wordt als vanzelfsprekend ervaren in talkshows.”

Het Volkskrant-artikel Te weinig vrouwen aan tafel kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen