Peter R. krijgt ‘lieve premier’ bijna niet over zijn lippen

Peter R. de Vries vond het lastig om mee te doen aan Lieve Premier, de online verkiezingsspecial van RTL Nieuws. Dat blijkt uit zijn bijdrage aan de rubriek. Lieve Premier is een verzameling van video-oproepen aan de nieuwe premier van Nederland. Elke boodschap begint met ‘lieve premier’, maar De Vries krijgt die woorden nauwelijks over zijn lippen. “Lieve premier, ik kan het niet uit m’n mond krijgen, we moeten bij de komende verkiezingen af van het egoïsme en het eigen belang.

De RTL Boulevard-ster vindt de blik in Nederland te veel naar binnen gericht. “De wereld is groter dan onze achtertuin. Wat mij stoort, is dat heel veel mensen bij de verkiezingen alleen maar uitgaan van hun eigenbelang. Ikke, ikke, ikke. Je ziet dat ook een beetje aan die één-issue-partijen: 50PLUS, de Ouderenpartij, de Dierenpartij. Die komen voor één ding op.”

De angstcultuur in ons land ergert De Vries. “Ik vind dat er sprake is van een zekere onverdraagzaamheid en een bepaalde angst, van: stel dat iemand ook profiteert van wat wij hier hebben, dat we iets moeten delen. Dat is allemaal heel erg krampachtig geworden.”

Wat dat betreft heb ik weleens heimwee naar die roemruchte uitspraak van president Kennedy. Hij zei: ‘Don’t ask what your country can do for you, ask what you can do for your country.’ Dat gevoel zijn we volgens mij helemaal kwijt.”

Dan richt hij zich tot de nieuwe premier: “Ga jij ervoor zorgen dat we in dit land niet alleen ‘ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’ zeggen, maar ook een beetje om ons heen kijken?

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen