Nieuwsuur weert Groninger na Pauw & Jinek-hysterie

Nieuwsuur was van plan om premier Mark Rutte aankomende vrijdagavond live in de studio te confronteren met een boze Groninger, maar ziet daarvan af na de veelbesproken maandaguitzending van Pauw & Jinek vol hysterische Groningers. Dat laat hoofdredacteur Joost Oranje van Nieuwsuur weten op de website van NOS. Annemarie Heite, een gedupeerde van de aardbevingen in Groningen, zou bij Rutte haar beklag doen, maar is nu niet meer welkom bij het NOS/NTR-programma.

Het onderwerp is nu genoeg aan bod gekomen, vindt Oranje. “Nieuwsuur besloot na de uitzending van Pauw & Jinek om niet hetzelfde onderwerp binnen een paar dagen op dezelfde manier aan de orde laten komen. Bedoeling van de confrontatie met kiezers is juist dat de lijsttrekker op een andere manier met een onderwerp in aanraking komt.

Nieuwsuur behandelt het Groningse onderwerp dus niet omdat het geen belangrijk onderwerp is, integendeel. Niet voor niets hadden we hier in eerste instantie voor het onderwerp gekozen en Nieuwsuur heeft ook veel reportages over de problemen in Groningen gemaakt.”

Dat Nieuwsuur het ‘zielig’ zou vinden voor Mark Rutte, is onzinnig. Dat zal voor ons nooit een reden zijn, voor geen enkele politicus. Nieuwsuur maakt zijn eigen afwegingen, onafhankelijk. Er is dan ook geen enkel contact geweest met het VVD-campagneteam hierover.

Heite, die in de documentaire De Stille Beving liet zien hoe haar gezin te maken heeft met de gasbevingen, vindt dat Nieuwsuur premier Rutte ‘de hand boven het hoofd houdt’, zegt ze tegen het NRC. “Ik had hem zó graag willen zeggen: meneer Rutte, geeft u mij één dag om u de problematiek te laten zien. U bent tot nu toe alleen bij bestuurders langs geweest. Ik wil u graag meenemen naar de mensen en u de verhalen laten ervaren.

De Groningers in Pauw & Jinek waren behoorlijk hysterisch. Heite vindt het jammer dat zij nu niet meer welkom is bij Nieuwsuur, ‘juist omdat de zaak vrijdag genuanceerd zou zijn besproken’.

Foto: NOS/NTR

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen