Mark Rutte vond schreeuwende Groningers ‘heel heftig’

Minister-president Mark Rutte vindt het ‘heel heftig’ dat hij maandagavond in Pauw & Jinek werd uitgejoeld door een stel woeste Groningers. Dat heeft de premier laten weten in het SLAM!-programma Bij Igmar. Rutte is echter ‘helemaal niet’ boos op Pauw & Jinek, dat het groepje had uitgenodigd. “Als mensen zeggen: ‘Wij willen Rutte zien en daarover praten’, dan kan ik als premier niet weglopen, dan ben ik daar. Het was heel heftig, maar het is vooral heftig voor de mensen die het ervaren.

Dat de Groningers in de studio zaten was ook geen verrassing, aldus Rutte. “Ja, dat wist ik. Pauw en Jinek hebben elke avond een groep mensen uit de samenleving. Wij hoorden aan het eind van de middag dat het die avond mensen zouden zijn uit het aardbevingsgebied. Wij wisten het dus.”

Dat ze zo emotioneel waren begrijpt Rutte wel. “Als mensen onredelijk boos zijn is het wat anders, maar deze mensen zijn terecht boos. We gebruiken allemaal aardgas, zijn er razend trots op dat we dat in Nederland hebben, maar hun levens zijn er daardoor veranderd.”

Mensen in het aardbevingsgebied maken op dit moment een verschrikkelijke tijd door. Dat sleept nu al jaren. Huizen beven letterlijk en brokkelen af. Ik begrijp dat mensen boos zijn. ”

Rutte was niet kapot toen hij de studio verliet. “De emotie die ik erbij heb is zo klein in vergelijking wat die mensen meemaken. Aan de ene kant wil ik zeggen dat ik hun pijn snap, maar daar hebben ze niets aan, totdat ik met oplossingen kom. Dat gaat stap voor stap en is niet makkelijk.”

Foto: NOS/NTR

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen