Jos Heymans: ‘Nieuwsuur ging te ver bij Pechtold’

Jos Heymans vindt dat Nieuwsuur deze week te ver is gegaan door D66-leider Alexander Pechtold in de uitzending te confronteren met een man die een einde aan zijn leven wil maken. Dat zegt de RTL-journalist in een column op de RTL-site. De 57-jarige Martin vertelde aan Pechtold dat hij een doodswens heeft, maar in de steek wordt gelaten door de wet. D66 wil 75-plussers de mogelijkheid geven om uit het leven te stappen. “Ik moet nog achttien jaar wachten. Maar ik wil nú“, zei Martin.

De D66-lijsttrekker was zichtbaar van zijn stuk door het pijnlijk eerlijke verhaal van Kock. “Nieuwsuur wist van die doodswens, had de man daarom ook uitgenodigd, maar vertelde dat niet aan Pechtold“, legt Heymans uit.

Pechtold kreeg alleen te horen dat de vragensteller iets wilde zeggen over het D66-standpunt over levensbeëindiging. “Niet dat de man een einde aan zijn leven wilde maken“, aldus Heymans. “Pechtold werd erdoor overvallen, maar herstelde snel en reageerde met respect.”

Het was ongepast van Nieuwsuur, vindt Heymans. “Juist vanwege Pechtolds reactie viel de kritiek mee. De D66-leider werd alom geprezen en Nieuwsuur kwam ermee weg. Afwijzende reacties richting Nieuwsuur sneeuwden onder; het optreden van Pechtold overheerste in de reacties.”

Maar daarmee is het journalistieke dilemma niet opgehelderd; mag je een politicus informatie onthouden, hem in verwarring brengen in de hoop op een boeiender antwoord? In zijn algemeenheid denk ik dat het mag. Maar mag het ook als het om ethische zaken gaat, zoals euthanasie, abortus, zelfmoord? Ik vind van niet“, besluit hij.

Foto: RTL

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen