Erben Wennemars verpest Matthijs’ boevenfeestje

Geplaatst op Wed 22 Mar 2017 om 10:00

Matthijs van Nieuwkerk zag dinsdagavond toe hoe zijn interview met kunstrover Octave ‘Okkie’ Durham een andere wending nam dan hij gepland had. Dat was te zien in De Wereld Draait Door. Het was evident dat Van Nieuwkerk het gesprek in ging met een soort van bewondering voor het ambacht van het kunstroven. Maar daar had zijn tafelheer Erben Wennemars geen boodschap aan. Hij maakte er geen geheim van dat hij de trots van Okkie zeer, maar dan ook zéér misplaatst vindt.

Okkie stal in 2002 twee doeken van Vincent van Gogh uit het Van Gogh Museum. Sinds gisteren zijn die doeken weer te zien. Daarom zond NPO 2 gisterenavond de Brandpunt-special ‘De Van Gogh-roof’ uit met daarin het verhaal van Okkie. En daarom zat Okkie in de vooravond in De Wereld Draait Door en op de late avond bij Pauw.

Hij vertelde in DWDD dat hij zich niet schaamt voor de misdaad, waarvoor hij jaren vastzat. “Als ik me ervoor zou schamen, zat ik niet hier. Je moet ook begrijpen dat ik op straat leefde. Ik stal de hele dag. Ik had geen flauw benul wat ik gedaan had met de kunstliefhebbers. Het is als een geboren voetballer. Ik heb er oog voor.

De ergernis begon al snel bij Wennemars toen Okkie aangaf de vele media-aandacht niet te begrijpen. “Je doet er toch zelf aan mee? Je komt hier toch heen? Waarom wil je die aandacht?

Wennemars’ ergerde zich aan Okkie’s houding. “Je bent toch gewoon een dief. Heb je berouw?“, vroeg hij. Okkie: “Nee. Begrijp jij dat er criminaliteit bestaat?” Wennemars: “Dat begrijp ik ja. Maar waarom moet je daar trots op zijn?

Okkie: “Dat ga ik jou vertellen: iedereen die mij op straat tegenkomt… Mijn eerste fan is een meisje van 11 uit Heerlen. Ze wil dat ik op haar school kom. Dat ga ik doen. Waarvoor moet ik me schamen? Ik schaam me niet. Jij leeft in een heel andere wereld. Mensen adoreren me. Ik kan je teksten laten zien van pers, die hebben er meer waardering voor dan hoe goed jij kan schaatsen misschien.”

Matthijs grijpt in

Matthijs van Nieuwkerk was duidelijk niet zo blij met de grimmige wending die het gesprek nam: “Hoe je het ook wendt of keert, Erben, dat is zo: rond schilderijendiefstal hangt een vleugje romantiek. Het is geen dubbele moord, laten we eerlijk zijn. Dat genereert nu blijkbaar een fanbase van mensen die denken: zo, dat is goed werk van die gozer.”

Even later begon Okkie weer met zijn borstklopperij. “De musea zijn allemaal tegen mij, maar ik weet zeker dat er over 80 jaar een foto komt te hangen met mijn naam, van: ‘Deze klootzak heeft die schilderijen gepikt.’”

Okkie: “Ik vind het tof dat ik hier zit. Je bent de beste talkshowhost. Ik weet niet of je weet wie Willem Duys is, maar dit is het Willem Duys-momentje met Aage M. Dat is dit.

Wennemars: “Je zit hier gewoon met trots omdat je dat ding gejat hebt. Daar word ik gewoon boos van. Je moet tegen dat 11-jarige meisje zeggen: ‘Dit moet je nooit willen. Hier moet je nooit willen komen.’”

Okkie: “Jij kan er niet tegen. Jij hebt een hekel aan criminelen of aan boeven. Nou, dat is je goed recht. Die bestaan nou eenmaal. We zijn er.”

Ook Matthijs over de zeik

Toen werd het ook Van Nieuwkerk iets te gortig: “Okkie, daar sluit de beste presentator van Nederland zich bij aan. Dat kan natuurlijk niet. Criminelen en boeven moeten we niet hebben. Daar ben je het toch wel een beetje mee eens, mag ik hopen of niet?

Even heel simpel. Jij pikt iets van een ander. Die vraagt daar niet om, maar heeft er verdriet van en heeft schade. Ik ben ook een keer bestolen van mijn computer. Daar zitten dingen in van mijn ouders, die zie ik nooit meer terug. Daar heb ik tot de dag van vandaag verdriet aan. Dat doen mensen zoals jij. Daar heb ik een ongelooflijke pesthekel aan. Beter je leven, stop ermee!

Okkie: “Iedereen wil spijt horen, maar als ik nou geen spijt heb, wat moet je dan doen? Komedie gaan spelen?” Wennemars: “Dat is heel jammer en een slecht voorbeeld.

Pauw

‘s Avonds confronteerde Jeroen Pauw Okkie met zijn optreden bij DWDD. Pauw wees Okkie op zijn misplaatste trots. “Ik heb je vanavond bij De Wereld Draait Door gezien, waar je zei: ‘Ik ben een beetje de Champions League van de boeven.’

Okkie: “Ik heb het teruggekeken en dan zie ik inderdaad ook dat ik zo doe. Ik ben helemaal verbaasd van de aandacht. Ik had niet verwacht dat het zo veel zou zijn.

Okkie zat in Pauw naast de maker van de documentaire over zijn misdaad, Vincent Verweij, en tegenover museumdirecteur Axel Rüger. Verweij viel dramatisch door de mand toen een fragment uit zijn documentaire werd getoond waarin Okkie lacherig vertelt hoe hij aan het gestolen schilderij van Van Gogh likte. Daarmee wilde hij onderzoeken of het gerucht klopt dat er zand op het doek zit.

Rüger sprak zijn afschuw uit, maar Verweij zei: “Ik zie hier gewoon een boef die interesse voor kunst ontwikkelt. Je moet het wel een beetje kunnen relativeren. U maakt het nu heel dramatisch, maar hij heeft niemand vermoord.”

Rüger: “Ach, kom op! Alsjeblieft. We zijn nu hier aan het relativeren? U heeft twee schilderijen die eigendom van iemand anders zijn – niet van het museum, maar van de Nederlandse staat en daarmee het volk – gewoon gestolen. Daar valt niets aan te relativeren.

Verweij: “Dat relativeer ik ook niet. Het is slecht, het is vreselijk, maar hij is er voor gestraft. Hij heeft er vier jaar voor gezeten. U gaat hem toch niet zijn hele leven iets nadragen waarvoor hij vier jaar in de gevangenis heeft gezeten? En dan veertien jaar later een soort museumverbod opleggen, als een soort natrap?

Rüger: “Hij heeft geen enkele handreiking gedaan om spijt te betuigen of excuses aan te bieden.”

Reacties

Op sociale media spraken veel mensen schande van beide interviews. Jeroen Stomphorst sprak over ‘één van de vreemdste gesprekken ever in DWDD’ en Cornald Maas noemde Verweij’s optreden in Pauw ‘een gotspe’.

En de Volkskrant vandaag: “Zo werd wat een romantisch gesprek over een kunstroof moest worden een gesprek over het feit dat je een kunstroof beslist niet moet romantiseren.

Foto: VARA
36 Reacties op “Erben Wennemars verpest Matthijs’ boevenfeestje”


 1. Wolter

  Ik begrijp niet dat zo’n crimineel een podium krijgt van die linkse omroep.

 2. A Farewell to ice

  Hoeveel zou ‘Okkie’ hiervoor betaald hebben gekregen van de VARA en NPO?

 3. Martini

  Wat me vooral opviel is wat een enorm oliedom figuur die Okkie is. Niet normaal. Wat moet je met zulke mensen…

 4. Anonymous

  Het verhaal “Kluivert” werd angstvallig vermeden .Na alle restauraties van verf en inwerking van licht kan je je afvragen hoe origineel zijn de schilderijen werkelijk ?

 5. Anonymous

  Ik sta absoluut niet achter Okkie en de media hype die er nu weer gecreëerd is vanwege de Brandpunt uitzending maar, kan iemand ons a.u.b. verlossen van Erben Wennemars!!!

 6. Papegaaitje leef je nog.

  Het was echt een walgelijke vertoning. Erben was goed bezig. Probeerde tenminste om die vreselijke O. als een crimineel neer te zetten. Deze wan vertoning was er alleen voor de sensatie en de kijkcijfers. Misschien moet die Matthijs van N. er maar gewoon mee stoppen. Waarom krijgen deze criminelen een podium op de tv?

 7. .egbert

  Als er niemand anders is om mee te praten, laat dan de uitzending vervallen. Om met zo,n figuur te praten is een afgang en toont het ontbreken van elk verstand.

 8. Otto Groeneveld

  Als Okkie met zijn verstand van een garnaal je tv en computer weg komt halen kijken of je dan nog zo vrolijk bent. Eikel moeten ze opsluiten tot hij zeer bejaard is Amsterdamse popie eikels die de samenleving verpesten.

 9. LD

  Erben redde het item, zijn uitspraken en kritiek op Okkie Pepernoot kon op veel bijval rekenen op social media.

 10. Pjotter

  Wat een tenenkrommende vertoning. Hoe halen Pauw en DWDD het in hun idiote kop om deze misdadiger een podium te geven. SCHANDALIG!!!
  De enige die verbaal en non verbaal nog liet blijken van hun afschuw over die boef (en de regisseur van zijn film) waren Erben Wennemaars en Ruger van het van Gogh Museum.

 11. E. Hartsma

  Beide uitzendingen heb ik na een minuut uitgezet.

 12. Ingrid 🌷🌷

  Het is belachelijk om een crimineel zendtijd te geven. Bij Mathijs was het gewoon een belachelijk interview.
  Waarom moet een crimineel 2x optreden op een avond? Armoe.
  Mathijs valt echt door de mand. Ga zo door en je wordt een creatie van jezelf.
  De museum directeur was de enige met de juiste woorden!

 13. Anomiepje

  Hulde aan Erben. En aan de John Buijsman (acteur De Marathon), die je achter Okkie zag zitten en die zijn lachen meerdere malen niet kon inhouden bij de grootsprakerige leeghoofdige borstklopperij van die ‘meester-crimineel’.

 14. Peerke045

  Ik vind dat het programma brandpunt die over deze crimineel een item maakt nog erger

 15. Rukker

  De redactieleden en presentatoren van DWDD en PAUW vinden het vast bewonderenswaardig als de vakmensen uit de ontvreemdingsbranche hun woningen gaan vereren met een huisbezoek. Naderhand zal er met trots een telefoontje naar de politie gaan om de juut er van te verwittigen dat de ambachtslieden hun kunde hebben getoond.

 16. luize

  Je bent een individu of een bedrijf en u behoefte heeft aan een dringende lening van geld terug te krijgen op de voeten en ondersteunen jezelf
  heeft behoefte aan meer zorgen. Ik ben een individuele overeenkomst met een Quebec lokale bank die leningen van € 2.000 tot € 6.000.000 biedt aan iedereen die kunnen worden terugbetaald met rente en volgens uw terugbetaling termijn. Voor iedereen die geïnteresseerd, neem dan contact met mij opnemen via mijn e-mail en vertelde me dat het bedrag dat u nodig hebt en de terugbetalingstermijn die bij u past

  e-mail: luize2maurino@gmail.com

  PS: Nee serieus zich te onthouden

 17. Ikke

  Het interview in DWDD is net zo misplaatst als Holleeder in College Tour. Verrast mij dat de baas van de publieke omroep dit toelaat. Matthijs van Nieuwkerk plaatst schilderijenroof in de hoek van de romantiek. Absurd! Kan iemand die man uitleggen dat heel veel mensen in Nederland moeite hebben om eindjes aan elkaar te knopen maar de verleiding weerstaan om te gaan jatten. En nu zien ze zomaar in DWDD een veelpleger wiens misdaad geromantiseerd wordt door de zogenaamd beste presentator van Nederland.

 18. Anonymous

  E

 19. Al Capone

  In de boekentoptien staan veel misdaadboeken, portretten van criminelen als Holleeder en Hillis. Dat vreten de Nederlanders, om vanachter kun kleverige toetsenbord af te geven op programma’s waarin die criminelen in beeld komen. STELLETJE HYPOCRIETE KLOOTZAKKEN

 20. Meester in Notarieel Recht Volonté Fuchse

  Ik heb ooit een minor strafrecht gedaan en ben te allen tijde bereid om op al dan niet malafide wijze te bemiddelen tussen criminelen en musea, vooral in Parijs. In woon namelijk in een banlieue als louche notaris. In de avonduren heb ik een SM-bar voor intimi onder mijn huis.

 21. JasperV

  Bij van Nieuwkerk en Pauw gaat het alleen om de kijkcijfers, enig normbesef ontbreekt volledig. Okkie is gewoon een ordinaire dief en verdient geen podium.

 22. Gallus

  Deze boef is wellicht de kwaaiste niet.
  Wat hem en wellicht ook de invitanten ontbreekt is BURGERZIN.
  Dat woord dreigt te verdwijnen uit de morele vocabulaire van de politiek correcten.
  Kleinburgerlijke verontwaardiging hoeft voor mij ook weer niet t.a.v. deze boef.
  Er zijn erger dingen zoals bijvoorbeeld het beroven van een oud vrouwtje om nog maar niet te spreken van begeleidend geweld zoals het doorsnijden van haar kniepezen (“zodat zij de “jonge schoffies” niet kan achtervolgen”!).

 23. Jeroen

  Het was interessante tv maar wel tenenkrommend om dit Amsterdams schoffie te horen en zonder gene te praten over zijn diefstallen.

 24. Vrede

  Ach ja,als mensen films kijken als The Italian Job en Ocean’s Eleven zijn dieven ook de helden net als dat misdadigers als Capone een bepaalde status en reputatie hebben die gerespecteerd worden.

 25. Arnoud Tempelman

  Matthijs van Nieuwkerk is klaar voor een late-night show bij Omroep Max. Okkie kaapt het nieuws dat die twee schilderijen terug zijn bij het Van Gogh-museum om zich te presenteren als straatschoffie, in de hoop dat de vordering van het museum wordt kwijtgescholden. Dat is wel de man die meedeed aan een gewapende bankoverval in Zeist om voldoende geld bijeen te brengen voor die schuld. Gewoon een platte opportunist zonder mededogen. IJskoud.

  DWDD laat zich misbruiken voor een zielepieterige pr-show en daarna komt Pauw daar nog een keertje overheen. Die mannen zijn de weg kwijt, met hun boeverering. Net als Vincent Verwij die zich een jaar laat meeslepen door dit oplichtertje omdat hij de schilderijen wel gaat lospraten bij de mafia. Blijkbaar krijg je een god-complex als je de wereld door een camera bekijkt. De schilderijen zijn terug, dus het museum heeft geen schade geleden?

  Okkie heeft zijn zakken gevuld, dus zet ‘m maar op straat. Nou sleept die idioot ook zijn dochter nog in dit trieste verhaal. Compleet gewetenloos.

 26. Anonymous

  John vd Heuvel en Peter R verdienen bakken met geld aan de criminelen ,iedere dag gratis in boulevard de aandacht voor Holleder is mega groot nu is Okkie een keer op tv en de wereld is te klein.

 27. Anonymous

  Topgozer die Okkie!

 28. Arnoud Tempelman

  Probleem is dat Verweij zijn rol van beschouwer en verslaggever inruilt voor die van fanboy en zelfs advocaat. Van Nieuwkerk trapt in dezelfde val. Hebben we al eerder gezien toen Thomas Dekker vertelde wat er in het wielrennen allemaal gebeurt. Van Nieuwkerk reageerde als fan van het sprookje, bijna verontwaardigd dat zijn helden van hun voetstuk vallen.

  Van Nieuwkerk en Verweij hoeven ook geen fatsoenridders te zijn. Laat dat oordeel maar aan anderen over. Zorg gewoon dat het verhaal verteld wordt!

 29. Kieesjan

  hij die onschuldig is, werpe de eerste Steen…..zou Erben nooit eens gesnoept hebben van de medicijnkast, om harder te kunnen schaatsen?

  Diefstal is nooit goed te praten,

  Erben vind ik een naar mannetjes, tegen Thomas Dekker ging ie ook al zo tekeer, maar blijkbaar zat Erben nooit aan de EPO, althans, hij werd nooit positief getest…welnee, ik reed altijd naturel…..op een boterham met pindakaas.
  Nee, ik wil niks suggereren, maar, ik ben niet zo dol op mensen die naar anderen verbaal trappen, die hebben meestal wat te verbergen.
  Matthijs van Nieuwkerk zat er ook maar bij als een brave dominee, kennelijk wilde Matthijs en Erben politiemannetje spelen, en moest DWDD even fungeren als een politiecel waar men een verdachte verhoorde.

  Walchelijk programma, DWDD, altijd dezelfde gasten.

 30. noman

  Erben een eng vervelend moraal mannetje die ineens stoer ging doen, heb me kapot geergerd
  Verder geen waardering voor Okkie

 31. Jack L.

  ///Nee, ik wil niks suggereren, maar, ik ben niet zo dol op mensen die naar anderen verbaal trappen, die hebben meestal wat te verbergen.///

  Ik ben blij dat je niets wil suggereren.

 32. Anonymous

  Verlos ons van Erben Wennemars!!!

 33. ahlmann

  Wat mij absoluut tegenvalt van een groot deel van Nederland, die zich achter Erben Wennemars scharen, is:

  Okkie heeft een straf uitgezeten, en moet nog een boete betalen. Moet iemand die in de fout is gegaan, heeft geboet, tot het einde van zijn leven herinnert worden aan hoe slecht zijn misdaad is? Moet hij zich schuldig voelen omdat anderen niet voorbij kunnen gaan aan deze misdaad, terwijl deze anderen niet eens persoonlijk benadeeld zijn met deze misdaad?

  Natuurlijk niet! Iedereen die ooit eens in de fout is gegaan wil verder met diens leven. Wat een stelletje hypocriete lui.

  Stel je bent eens in de fout gegaan, wat anderen je kwalijk nemen, is de houding van Okkie niet hoe jij zelf er mee om zou willen gaan? Het niet negeren, verantwoording afleggen, niet mee gaan in de emotionele huishouding van mensen die zich niet in kunnen leven, je sterk houden en doorgaan met je leven?

  Dat is natuurlijk het hele punt, mensen leven zich niet in en projecteren hun eigen goedheid op Okkie’s slechtheid, kunnen dat niet rijmen dus moet Okkie zich slecht voelen voor hun om zich weer goed te voelen. Rechtvaardigheid!

 34. Rob

  Ach die Erben, Erwen, slapjanus moet zichzelf laten chekken, en voor de moraalridders hiero…..laat Okkie want die heeft al geboet voor zijn misdaden, willen jullie criminaliteit aanpakken begin bij die boeven van de zorg en die graaiers van het bankwezen….okkie is vergeleken bij hun een mier

 35. roel

  We moeten het niet bagatelliseren, het gaat hier niet om een kruimeldiefstal hoor, maar om vele miljoenen! Blijkbaar zijn er hier op dit forum (en in Nederland) heel wat mensen die een criminele instelling hebben, en ja daar schrik ik van. Erben heeft groot gelijk en bij van Nieuwkerk draait het alleen om de kijkcijfers en dus de pegels.

 36. Arnoud Tempelman

  Okkie verantwoording afleggen? Die gelegenheidscrimineel ruikt een kans om van zijn schuld af te komen. Hij heeft ooit geld ontvangen voor die schilderijen, dus nu mag-ie betalen. De lafaard ziet zelfs zijn eigen dochter nog als deurmat naar een inkomen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.