Buma wil bij EenVandaag-debat Rutte-Wilders zijn

Sybrand Buma zou aankomende maandag graag bij het EenVandaag-debat tussen Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) zijn. Dat heeft de leider van het CDA maandagavond gezegd in Nieuwsuur. Het een-op-eendebat is tot stand gekomen naar aanleiding van de peilingen van enkele maanden geleden, toen alles op een tweestrijd tussen Rutte en Wilders wees. Inmiddels is Buma ook in de race om de grootste te worden. Nieuwsuur wilde weten of Buma vindt dat hij daar ook hoort te staan.

Buma antwoordde daar bevestigend op. “Het is ooit bedacht in de illusie dat er een tweestrijd zou zijn, maar er is geen tweestrijd, dus ik zou daar inderdaad heel graag gewoon aan meedoen. Sowieso wil ik heel graag in debat gaan met Mark Rutte. En met Geert Wilders, want waar is hij in de debatten? Hoe meer kansen, hoe beter, dus ik doe heel graag mee.”

Het lijkt er niet op dat EenVandaag het format van het debat gaat wijzigen, aangezien Rutte en Wilders eerder ook al afhaakten toen RTL 4 een extra lijsttrekker uitnodigde voor het Premiersdebat, dat vanwege hun wegblijven geannuleerd werd.

Roel Geeraedts, verslaggever van RTL Nieuws, verwacht dan ook dat EenVandaag bij het oorspronkelijke plan blijft. “Dat wordt dan een debat met één persoon, als EenVandaag dit zou proberen af te dwingen en Rutte en Wilders weer afzeggen.

Rutte werd maandagavond in Pauw & Jinek: de verkiezingen nog gevraagd of hij de komst van Buma bij het debat ziet zitten, maar de premier reageerde niet erg enthousiast.

Het EenVandaag-debat tussen Rutte en Wilders is het eerste tv-debat waarin Wilders zijn opwachting maakt.

Foto: NOS

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen