VVD-Ybeltje: ‘BNR Nieuwsradio wil goedkoop scoren’

Ybeltje Berckmoes-Duindam werd in 2015 door de Volkskrant nog het onopvallendste Tweede Kamerlid genoemd, maar inmiddels is dat wel anders. Het VVD-Kamerlid raakte deze week in opspraak omdat ze op BNR riep dat de grenzen dichtmoeten voor jongemannen uit het Midden-Oosten. “Hier in West-Europa dreigt een soort Eurabia te ontstaan“, zei ze onomwonden op de commerciële nieuwszender. “Het mengt voor geen meter. Ik zie daar een bedreiging.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei na haar uitspraak dat dit ‘een goede verklaring is waarom ze niet meer op de VVD-lijst staat’.

De ontstane ophef is te danken aan de pers, zegt Berckmoes bij de lokale omroep van Den Helder. Ze wordt er helemaal iebelig van. “Dit is nou precies hoe de ‘mainstream media’, de omroepen en de kranten, nieuws maken.

Volgens Berckmoes zijn haar woorden in de mond gelegd en zijn belangrijke stukken van het gesprek weggeknipt. “Het is wat mij betreft gewoon goedkoop scoren door een journalist en daarnaast een beetje sneu natrappen door mijn eigen fractievoorzitter, Zijlstra.

Door haar gebruik van het woord Eurabia wordt ze in de media ineens gelinkt aan Geert Wilders, terwijl dat onder ‘kenners’ gewoon een normaal begrip is, zegt ze. “Maar in die Haagse kaasstolp wordt dat woord alleen maar gelinkt aan Wilders. In verkiezingstijd kan een journalist dus scoren als ik zo’n woord gebruik.

Tot slot laat Berckmoes weten dat ze al langer slecht ligt bij haar partij. “Zoals iedereen een paar maanden geleden al in het AD heeft gelezen, heb ik een spreekverbod, een mediaverbod. Ze vinden bij de VVD dat ik niet volgens de fractiediscipline werk. Ik ben lastig. Ik sta er een beetje buiten.

Foto: Tweede Kamer

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen