Tofik Dibi woest over islam-stelling bij RTL 4-debat

Tofik Dibi, het voormalig GroenLinks-Kamerlid dat kan rentenieren van zijn wachtgeld, stoort zich verschrikkelijk aan één specifieke stelling tijdens het RTL Rode Hoed Debat dat zondagavond te zien was op RTL 4. Dat laat hij weten op Twitter. ‘De islam is een bedreiging voor de Nederlandse identiteit’, luidde een van de stellingen waarover gedebatteerd werd. “Ik heb het debat zondagavond op RTL tussen de vijf lijsttrekkers gekeken en één ding zit zo aan me te vreten. Ik wil dat delen.

Het is verschrikkelijk dat de redactie van RTL Nieuws deze stelling heeft bedacht, vindt Dibi. “‘De islam’ heeft geen handen & voeten om iemand mee te bedreigen. Net zo min als dat ‘de Nederlandse identiteit’ van vlees en bloed is om zich bedreigd te kunnen voelen.

Dibi vindt het een schande. “Die stelling, daar stond in gewoon Hollands: ‘De moslims zijn een bedreiging voor de Nederlanders.’

Het is juist andersom, vindt Dibi. “Moet je nu even de stelling opzij zetten en naar de feiten kijken: schrikbarende en groeiende moslimhaat op internet. Al jaren structurele aanvallen op moskeeën. Al jaren structurele agressie jegens moslima’s met hoofddoek. Al decennia profilering door de politie en uitsluiting van werk en stages.

Nu is het zelfs zover dat moslimhatende politici niet langer tegen de macht schoppen, maar ertoe behoren. En dan heeft RTL (dat over alle feiten beschikt!) het lef om te komen met ‘De islam is een bedreiging voor de Nederlanders identiteit.’

Niemand bracht er volgens Dibi wat tegenin. “Geen en-ke-le lijsttrekker die de angst en zorgen van moslims over al die enge ontwikkelingen ook maar even aanstipte.

Liever had Dibi een andere stelling gezien. “Een realistischere stelling zou zijn: ‘Het debat over de Nederlandse identiteit is zo langzamerhand gevaarlijk voor moslims.’

Dibi streek na zijn exit bij GroenLinks in drie jaar tijd in totaal 321.908,03 euro aan wachtgeld op. Hij bracht precies na het verlopen van die maximumtermijn, zodat er geen einde zou komen aan de wachtgeldstortingen, zijn boekje Djinn uit.

Foto: VARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen