Rutte en Wilders blijven mogelijk weg bij RTL 4-debat

Foto: SBSVVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders blijven mogelijk weg bij het Premiersdebat dat RTL 4 op 26 februari uitzendt. Ze hebben daarover een pact met elkaar gesloten. Dat bevestigen de betrokken partijen bij de NOS en De Telegraaf. In principe doen aan het debat de leiders van de vier grootste politieke partijen in de peilingen mee, maar RTL maakte vorige week bekend dat als het verschil met de nummers vijf en zes te klein is, dat deze lijsttrekkers ook mogen meedoen.

In zo’n massaal debat hebben VVD en PVV niet zo’n zin, omdat er aan het tweede RTL 4-debat, het Carré-debat op 5 maart, ook al veel meer lijsttrekkers meedoen, namelijk in totaal acht.

RTL bevestigt het dreigement van VVD en PVV. “We hebben inderdaad het signaal van VVD en PVV ontvangen dat ze niet voelen voor een premiersdebat met meer dan vier deelnemers”, aldus de zender.

Er wordt nog niet ingegaan op de eisen van de rechtse partijen. “Wij besluiten op 13 februari wie we zullen uitnodigen voor ons debat en vinden dat we een heel redelijk voorstel hebben gedaan dat recht doet aan het democratisch proces. We willen met alle partijen hierover in gesprek blijven.

VVD en PVV houden voet bij stuk. “RTL moet zich aan de afspraken houden“, zeggen ze.

Wilders komt overigens ook niet naar het NOS-radiodebat op 24 februari. Aan het NOS-tv-debat op 14 maart, de avond voor de Tweede Kamerverkiezingen, doet hij wel mee.

Foto: Rijksoverheid/Arenda Oomen

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen