PVV doet niet mee aan kieswijzer KRO-NCRV

Geplaatst op Wed 15 Feb 2017 om 16:30

De PVV, de grootste partij in de peilingen, heeft geweigerd om mee te werken aan de kieswijzer van KRO-NCRV. Dat meldt de omroep. Naast stemwijzers als de StemWijzer en het Kieskompas, heeft KRO-NCRV een levensbeschouwelijke kieswijzer gepresenteerd. Hierin geven ethische kwesties en morele dilemma’s de doorslag bij de keuze voor een partij. “De dertien fracties die op dit moment in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, zijn benaderd. Tien ervan hebben hun medewerking verleend.”

De partijen verleenden hun medewerking door hun standpunten over de gedetailleerde standpunten te formuleren en te delen met de makers van de levensbeschouwelijke kieswijzer. “De PVV, Partij voor de Dieren en Denk hebben besloten van deelname af te zien en zijn niet meegenomen in het resultaat.”

De levensbeschouwelijke kieswijzer bestaat uit 22 vragen, verdeeld over de categorieën medisch-ethisch, zorg, solidariteit, multiculturele samenleving en duurzaamheid. Er staan stellingen in over bijvoorbeeld embryoselectie, feestdagen, stervenshulp en vluchtelingenopvang.

Leo Fijen, hoofd Levensbeschouwing bij KRO-NCRV, zegt: “Bij de andere kieswijzers komen ethische vraagstukken er wat bekaaid vanaf, terwijl ze raken aan de fundamentele vragen die mensen bezighouden. Daarom geven wij meerdere antwoordopties die mensen hopelijk tot nadenken aanzetten.”

Uit de kieswijzer blijkt volgens Fijen dat de verschillen tussen de partijen niet alleen langs religieuze scheidslijnen te lopen. “Er wordt zeer verschillend gedacht over vragen rond euthanasie en het opgeven van christelijke feestdagen.

KRO-NCRV besteedt op 26 februari in de programma’s Kruispunt en Jacobine op Zondag aandacht aan de levensbeschouwelijke kieswijzer.

Foto: YouTube
22 Reacties op “PVV doet niet mee aan kieswijzer KRO-NCRV”


 1. Anonymous

  Nou dan valt er ook niks te kiezen, doeiiiii

 2. Henk

  “Ethische kwesties en morele dilemma’s?! Die hébben wij helemaal niet!”

 3. Anonymous

  Hij is zelf etnisch en zijn dikke allochtone vrouw ook.

 4. Baszd meg!

  Bange hond. Als je de Stemwijzer doet en geïnteresseerd bent in de argumentatie en de gedachten van de partijen achter hun antwoorden, dan kom je bij de PVV van een kouwe kermis thuis. Nergens uitleg of onderbouwing. Mijn stem krijgen ze dus niet!

 5. ammehoela

  Hij heeft groot gelijk. Als je toch de onvoorstelbare hoeveelheid leugens ziet die uit de kast worden getrokken om PVV en GW tegen te werken is democratie onwaardig.
  Opeens volop werk, grote multinationals die zg sociaal gaan doen, politie die liegt over veiligheid, politiek die liegt over arbeidsmarkt, Telegraaf en AD, VK, ze liegen dat het gedrukt staat, totaal ongeloofwaardig. De enige krant die nog een klein beetje de waarheid probeert te schrijven is NRC, zijn zich na Keulen rot geschrokken.
  De Goednieuwsshow tot 15 maart. Dan komt opeens , ja daar komt het, de naheffing uit Brussel. Sorry we moeten onder invloed van de EU de plannen bijstellen. Op de site Stapelberg was een jaar geleden al precies gemeld wat nu volop in de media verschijnt, echt fantastisch gewoon.
  De Gutmensch met zijn egoisme en leugens ontmanteld.

 6. Frits

  Die PVV is intussen wel totaal doet niet mee & loopt weg geworden, zeg. Als je in verkiezingstijd al die kansen laat lopen om je gezicht te laten zien, hoe slap ben je dan?

 7. B

  Wegloop partij van de eerste orde.

 8. Anonymous

  Frits, alsof hij hiervoor wel zijn gezicht heeft laten zien. En ja, collega’s afblaffen in het parlement daar is hij goed in. Wat een voorbeeldfunctie heeft mijnheer..
  Geen wonder dat dit land aan het verloederen is. Vraag me af wanneer hij voor het laasts vriendelijk gelachen heeft en dan bedoel ik niet anderen valselijk uitlachen en belachelijk maken, want daar is hij zeeeer goed in.

 9. pieter

  Hij is wel de enige politici die gevaar loopt, waar hij ook gaat en staat !
  Zou ook wegblijven , je weet wat er met Pim Fortuin in het mediapark is gebeurt!
  wij kunnen makkelijk praten we kunnen gaan en staan waar we willen
  de heer Wilders kan dat niet!

 10. pieter

  @A 17.39 U heeft zondag morgen niet gekeken zeker? ,Daar zat een zeer redelijke
  vertellende heer Wilders, en wat hij verkondigde was nou net de spijker op zijn kop
  slaat, Ben het niet allemaal eens wat de PVV wil maar als het om het belang van Nedeland gaat heeft hij gewoon gelijk niet wij moeten ons aanpassen maar de medelander,en ons land niet verkwanselen
  Onbegrijpelijk dat partijen die dat weloen zetels halen zoals GL en D66
  om over de VVD maar te zwijgen die alle verzorgings tehuizen wil sluiten
  90 jarigen thuis laten wonen , terwijl de zorg voor die oudjes nog meer wordt uitgeklepen Maar men krijgt waar je op stemt Rutte 3 zal er zeker komen
  dan wordt iedereen ook de middeklasse weer gepakt

  zo dom zijn Nederlanders, als ze moeten stemmen!

 11. mark

  PVV gaat flink zakken en dat is maar goed ook.

 12. Graaf Volkert

  De PVV stemmers die ik ken voelen zich niet meer serieus genomen. In de steek gelaten. Ze willen zelfs hun stem herzien.
  Willen ook weleens weten wat Wilders’ oplossingen zijn.

 13. Daan

  Wat een WeigerWilders

 14. Anonymous

  Leuk al die VVD-trollen hier.

 15. F'iscadel

  Wilders heeft het recht te weigeren. Hij heeft toch niks te verliezen!

 16. Anonymous

  De PPV een partij zonder inhoud die andere partijen beschuldigd van het breken van beloften maar zelf de domme Nederlander manipuleert, beliegt en bedriegt met holle frase en nietszeggende oneliners.

  Trump geeft een voorproefje van hoe de dictatoriale partij van Wilders dadelijke de Nederlandse maatschappij naar de knopppen probeert te helpen.

 17. Anonymous

  50% van de antwoorden, die ik invul bij de stemwijzer ,heeft de VVD moedwillig gebroken in de laatste regeerperiode . Maar toch doet de stemwijzer of het VVD standpunten zijn . Toeval dat de directeur een VVD”er is.Nee . Maar zonde van mijn belastinggeld is de tool wel .Het is alleen bedoeld om het domme volk een loer te draaien .

 18. Van Leemhuyzen

  Wanneer krijgt mijnheer Wilders de lof en credits in Nederland die hij verdient? Jullie Nederlanders zijn slappe hap. Niet alleen met voetbal snappen jullie er niks van, maar ook politiek gebied is het bij jullie een bende.

 19. huub

  Groot gelijk,
  de NCRV is altijd al onbetrouwbaar geweest, gezien het feit dat men een documentaire over IS tegen wist te houden, die afgelopen maandag gepland was, maar ivm de komende verkiezingen niet uitgezonden mocht worden, want o het zou Wilders wel eens voordeel kunnen brengen bij de verkiezingen. Als ze zo al de zaak manipuleren, is de stap zo gezet naar het beinvloeden van een zogenaamde kieswijzer !

 20. Pebblesje

  Niet mee doen aan de verkiezingen is ook een optie voor de PVV. Wat een stelletje bangeriken.

 21. Kees D

  In wezen is de PVV een columnistenpartij: vanaf de zijlijn schreeuwen wat er allemaal fout is, onhaalbare oplossingen aandragen en wegwezen zodra ze verantwoordelijkheid moeten dragen of hun om verantwoording wordt gevraagd. Waarom betaalt de bevolking € 100.000 per jaar voor elk van die columnisten in de Kamer?

 22. Meneer van Beheer

  Blijkbaar is Wilders bang dat we te veel overeenkomsten ontdekken met iemand die het slecht doet: Trump.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.