PVV doet niet mee aan kieswijzer KRO-NCRV

De PVV, de grootste partij in de peilingen, heeft geweigerd om mee te werken aan de kieswijzer van KRO-NCRV. Dat meldt de omroep. Naast stemwijzers als de StemWijzer en het Kieskompas, heeft KRO-NCRV een levensbeschouwelijke kieswijzer gepresenteerd. Hierin geven ethische kwesties en morele dilemma’s de doorslag bij de keuze voor een partij. “De dertien fracties die op dit moment in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, zijn benaderd. Tien ervan hebben hun medewerking verleend.”

De partijen verleenden hun medewerking door hun standpunten over de gedetailleerde standpunten te formuleren en te delen met de makers van de levensbeschouwelijke kieswijzer. “De PVV, Partij voor de Dieren en Denk hebben besloten van deelname af te zien en zijn niet meegenomen in het resultaat.”

De levensbeschouwelijke kieswijzer bestaat uit 22 vragen, verdeeld over de categorieën medisch-ethisch, zorg, solidariteit, multiculturele samenleving en duurzaamheid. Er staan stellingen in over bijvoorbeeld embryoselectie, feestdagen, stervenshulp en vluchtelingenopvang.

Leo Fijen, hoofd Levensbeschouwing bij KRO-NCRV, zegt: “Bij de andere kieswijzers komen ethische vraagstukken er wat bekaaid vanaf, terwijl ze raken aan de fundamentele vragen die mensen bezighouden. Daarom geven wij meerdere antwoordopties die mensen hopelijk tot nadenken aanzetten.”

Uit de kieswijzer blijkt volgens Fijen dat de verschillen tussen de partijen niet alleen langs religieuze scheidslijnen te lopen. “Er wordt zeer verschillend gedacht over vragen rond euthanasie en het opgeven van christelijke feestdagen.

KRO-NCRV besteedt op 26 februari in de programma’s Kruispunt en Jacobine op Zondag aandacht aan de levensbeschouwelijke kieswijzer.

Foto: YouTube

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen