Pauw-chef: ‘Nieuw RTL-debat is B-garnituur-debat’

Peter Kee, chef politiek van Pauw, is niet zo onder de indruk van het debat dat het Premiersdebat gaat vervangen. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. RTL 4 komt in plaats van het Premiersdebat met het Rode Hoed Debat, zónder de grootste partijen PVV en VVD. “Het is een heel goede beslissing, want ze houden hun rug recht en maken hun eigen beslissing. We kunnen het geen Premiersdebat meer noemen, want het is het debat van het b-garnituur. Laten we eerlijk zijn: dit zijn niet de grote kandidaten.

Kee denkt dat het Rode Hoed Debat met name tot stand is gekomen door Peter van der Vorst. “Het heeft geholpen dat Peter van der Vorst een oproep deed in RTL Boulevard van: ‘Kom op jongens, laten we ons niet ringeloren door die gasten van de VVD en PVV. Laten we zelf een beslissing nemen.’ Daar is toen, mede onder indruk van veel kijkers, toch besloten het door te laten gaan.”

Het nieuwe debat gaat tussen de leiders van CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA. “Dit is enorm goed nieuws voor Emile Roemer en Lodewijk Asscher, die buitenspel stonden en doodsbang waren dat Jesse Klaver wél in het debat zou verschijnen en zich daar zou ontpoppen tot de leider van links. Door zo’n debat kun je zomaar de wind mee krijgen en plotseling vijf tot tien zetels stijgen in de peilingen.”

Kee’s VARA-collega Francisco van Jole is het oneens met Kee: “B-garnituur? Peter, doe even normaal zeg. Dit is toch geen B-garnituur? Waar heb je het nu over? Je kunt toch niet Lodewijk Asscher, de vicepremier, B-garnituur noemen? Ik zou daar niet vanuit je Haagse kaasstolp zo hautain over praten.”

Foto: VARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen