Ook RTL 4-kerstman Robert ten Brink tegen Zwarte Piet

Geplaatst op Fri 17 Feb 2017 om 14:00

Ook Robert ten Brink, hét gezicht van kerstmis bij RTL 4, is nu tegen Zwarte Piet. Hij vindt dat afschaffen beter is dan grote groepen mensen kwetsen. Dat zei hij donderdagavond in Jinek. Ten Brink schaart zich daarmee achter het beleid van zijn werkgever, die Zwarte Piet heeft ingeruild voor roetveegpieten. “Inmiddels begin ik er wel aan te wennen, ja. Ik heb dezelfde schokreactie gehad als heel veel mensen in Nederland, maar dat is alweer een paar jaar geleden“, zegt de All You Need-ster.

Nu is Ten Brink van mening dat afschaffen best kan. “Langzaamaan denk ik: nou, jongens, als niemand dat dan wil, of heel veel mensen niet, dan doen we het gewoon niet. En die kinderen merken er echt niets van.”

Maar goed, dat zijn dezelfde argumenten die elke keer voorbijkomen over Zwarte Piet. Maar gaan we het nu alweer over Zwarte Piet hebben?“, aldus Ten Brink.

Ook Jort Kelder werd naar zijn mening over Zwarte Piet gevraagd: “Ik ben van het liberale standpunt. Als je mensen er pijn mee doet, moet je het niet doen, en als je in Staphorst wel aan Zwarte Piet wil doen, dan mag je dat van mij doen. Ik zie er niet zo’n kwaad in. Het zal wel.”

Foto: RTL
56 Reacties op “Ook RTL 4-kerstman Robert ten Brink tegen Zwarte Piet”


 1. Sinterklaas

  En nu is het genoeg! Geen nieuws meer over mijn medewerkers graag. Ik wordt er zo moe van!

 2. Henk

  In Staphorst? Daar zijn ze toch zwaar gereformeerd?! Die wíllen helemaal niets weten van Sinterklaas, een katholiek! Of hebben die Staphorsters hun eigen cultuur verloochend en mag zo’n paaps feestje gewoon gevierd worden?! Het moet niet gekker worden!

 3. Rukker

  De Robert ten Brink van deze video uit de tijd dat Paul de Leeuw nog verfrissend was?

  https://youtu.be/xhyxaSn95to

 4. Anonymous

  15 maart aanstaande … verkiezingen … éindelijk.

  December 2017 gewoon weer zwarte piet.

 5. Ron

  Altijd al geweten dat Robert een beetje aan de linkerkant van het politiek spectrum zat. Top!

 6. Mejier

  Nare man…zijn uiterlijk doet een aardige man vermoeden maar dat is helaas niet waar…vraag maar eens rond zo her en der…aan de interieurstylisten bijvoorbeeld…

 7. Anonymous

  Robert rot op. 15 maart ……Pv V …..go geert!!!! Piet blijft ZWART!!!!!!

 8. Ja joh

  “Hij vindt dat afschaffen beter is dan grote groepen mensen kwetsen”

  Grote groepen?
  Het is een klein groepje sylvanatjes en quinsytjes
  Een heel erg klein groepje zelfs.

 9. Jos

  Beetje jammer dat Nederland van MC blijkbaar in twee kampen moet worden verdeeld. Als je kiest voor nuance, zoals Robert, ben je niet meteen tegen Zwarte Piet.

 10. Henk

  Bij MC hebben ze een zwartwit-tv, Jos. Nuances en clickbait gaan niet samen.

 11. Bettina Wertheimer

  “Grote groepen mensen kwetsen”… het lijkt gekke Geert wel met zijn “tsunami van islamisering”.

  Ondertussen gaat de echte slavernij, die kleurenblind is, in Nederland gewoon door onder de noemer participatiewet… en daar kraait geen haan naar.

 12. Huib

  Gelukkig wordt in het grootste gedeelte van Nederland gewoon Sinterklaas gevierd met zwarte Piet. Klets maar een eind weg op tv.

 13. Cees

  Gender neutrale toiletten zie je hier nergens. En Piet is uiteraard gewoon zwart. Laat ze maar kletsen!

 14. Het dossier PP

  BN’ers en de media, ga toch weg met jullie walgelijke moralisme.

 15. Anonymous

  Wat gaat er na 15 maart gebeuren.

 16. Kiekeboe.

  Valt me heel zwaar van je tegen Robert te Brink, jij hoort voortaan bij de groep mensen die ik het liefst uit ga kot-sen…over-loper.

 17. Hahaha

  Ik ben ook tegen zwarte pieten er zijn er veel te veel hier in ons land behalve met sinterklaas dan mag het voor mij wel

 18. Anonymous

  Hahaha

  Pas op voor Sylvana. Maaaaaarrrrr…….je hebt groot gelijk.

 19. Hahaha

  Zwarte piet maakt ons hele land falliet kijk eens hoeveel die pieten de gemeente kosten met al die uitkeringen en al die pieten die al jaren lang vast zitten en al die pieten die overvallen plegen en al die pieten die hier ons land binnen stromen en ga zo maar door het loopt in de miljarden AFSCHAFFEN ZWARTEPIET

 20. Hahaha

  Sylvana begon haar carriere met zwarte pieten muziek op TMF te draaien en dat was in midden jaren 90 toen had ze al een opsessie voor zwarte pieten

 21. jan

  Robert ten Brink .. dat is die man die iets doet met tuin plantjes ofzo !.. of heb ik het nu mis … neee.. ja…. hallo hem neem ik het niet kwalijk hoor dat die tegen zwarte piet is ! hij gelooft zich zelf nog niet eens dus ..

 22. andre de burk

  Deze Arpad moet gewoon met pensioen en zijn Amsterdam Gutmensch bekkie houden.

 23. Alles=....

  Ik blijf geloven! #liefdeisalssinterklaas

 24. DOEI

  Weg met Zwarte Piet. Lang leve de Roetveeg Piet.

 25. Marcel

  “als niemand dat dan wil, of heel veel mensen niet, dan doen we het gewoon niet”

  Uhm, Robert. Heel veel mensen, een overgrote meerderheid zelfs, willen dat Zwarte Piet gewoon blijft zoals hij is, dus laten we vooral dat doen. Er zijn geen “grote groepen mensen” die gekwetst worden of zich dat voelen.

 26. Anonymous

  Tuurlijk Robert…….alleen in jou grachtengordel buurtje hoor#15maart. P V V

 27. Walter

  Iemand die op alles wat zijn werkgever zegt ja knikt noemen we toch een bruinwerker?

 28. JasperV

  Mijnheer ten Brink, wie wordt er nu gekwetst bij het afschaffen van zwarte Piet: de voor- of tegenstanders? Dus voortaan even goed nadenken voor u zich ergens mee bemoeit!

 29. Henk

  Hé Jasper, niet iedereen is meteen gekwetst als ie zijn zin niet krijgt, hoor: niet iederéén is zo overgevoelig.

 30. JasperV

  Jij niet maar mijn kinderen, álle kinderen van Nederland wel!

 31. Henk

  Waren jouw kinderen, en álle kinderen van Nederland ook zo gekwetst toen in de jaren 90 het sinterklaasfeest werd ontdaan van de roe? Of konden ze best wel wennen aan die verandering, omdat volwassenen om hen heen toen niet moord en brand schreeuwden omdat hun culturele erfgoed werd aangetast?

 32. JasperV

  ALs je het verschil niet snapt vraag ik me af of je hulp nodig hebt bij de stoelgang, want je reageert als iemand die te dom is om te schijten.

 33. Televisiefreaks

  Robert wil graag zijn pensioen halen bij RTL en gaat met zijn Zwarte Piet standpunt daarom pal achter Erland en zijn kornuiten staan. Heel zwak.

 34. Anonymous

  Wat een eikel is die Robert zeg. Piet blijft zwart.

 35. Jantje

  Dit zijn de ergste. Mee lopen in een politiek correcte meute omdat dat het makkelijkste weg is. Ach wat maakt zo’n ster op de jas nu uit er zijn ergere dingen. Als die Duitsers dat nu zo graag willen dacht men toen.

 36. Roger

  @Henk

  Hoe kan je een roe nou vergelijken met het uiterlijk van Zwarte Piet? Ik ben trouwens wel opgegroeid met de roe in de jaren 80, ook al was het niet als een serieuze dreiging bedoeld. Maar een Zwarte Piet zonder roe was geen probleem, alsof hij altijd met dat ding rondloopt. Da’s heel wat anders dan een gele piet of een met slechts roetvegen alleen omdat een handjevol mensen roept gekwetst te zijn. Slecht argument.

 37. Anonymous

  Hij heeft helemaal niet gezegd dat hij er tegen was. Het maakt hem niet zoveel uit was meer in zijn antwoord te horen. Het is ook als bn’r lastig omdat als je zegt dat je voor Zwarte Piet bent je gelijk met je kop op het hakblok wordt gelegd.

 38. Henk

  Fijn om te weten dat mensen zich bezorgd maken over mijn stoelgang, maar het is niet nodig.

  Wat ik zie, bijvoorbeeld bij mijn zus en hoe zij omgaat met haar kinderen, is dat kinderen heel flexibel zijn als je niet zelf overal een drama van maakt. Zij vertelde hen “Wisten jullie dat er naast zwarte pieten ook gele pieten en regenboogpieten zijn? En dat die dit jaar ook naar Nederland komen?” En haar twee zoontjes reageerden helemaal niet gekwetst, zoals Jaspers kinderen en álle kinderen die hij kent, maar waren vooral nieuwgierig.

  Kortom: je kunt van alles een drama maken en het een traumatiserende ervaring maken voor je kinderen, omdat jijzélf er niet aan toe bent. Wat je ook zou kunnen doen, is meehelpen om dit soort dingen leuke ervaringen te maken voor je kinderen, en dat houdt in dat je je eigen frustraties maar eens even inslikt. Het gaat namelijk niet om jou, maar om je kinderen.

  Mijn neefjes zijn niet gekwetst, niet getraumatiseerd, en ervaren Sinterklaas als een geweldig, spannend feest. Jammer dat het Jasper niet is gelukt dat bij zijn eigen kinderen te bereiken: zo moeilijk is het écht niet. Je moet alleen even je eigen ik opzij zetten, maar voor je kinderen heb je dat toch wel over?

 39. Kees D

  @Henk: Neem die mensen toch niet zo serieus: hun kinderen zijn er allang overheen.

 40. D'n Bolle

  Het gaat niet om de kinderen maar dat je mensen die onterecht janken geen gelijk geeft. En anders stem je maar Denk of Artikel 0.

 41. Roger

  @Henk

  Uhm, geldt dat allemaal ook niet voor het handjevol mensen dat loopt te janken om de kleur van een sprookjesfiguur voor kinderen? Waarom moeten wij onze “eigen ik” en onze kinderen opzij zetten voor deze mensen? Waarom kunnen zij als zeer kleine minderheid hun eigen ik niet opzij zetten en helpen er een leuke ervaring van te maken in plaats van gekwetst te zijn en er een drama en traumatiserende ervaring voor IEDEREEN van te maken? Logica ontbreekt volledig in jouw argument.

 42. Henk

  Goed mensen,

  Dus “álle Nederlandse kinderen” lopen gekwetst rond nu er ook een regenboogpiet is. Sterker nog: “IEDEREEN” is nu getraumatiseerd.

  En als ik niet tegen regenboogpiet ben, sta ik ook jodenvervolging toe en moet ik maar stemmen op Denk of Artikel 1.

  Misschien moeten jullie eens kijken naar de logica van jullie zwartepiet-moet-blijven-en-er-mag-geen-enkele-andere-piet-bijclub en daar eens iets over opmerken, in plaats van alleen kritiek te hebben op iemand die anders denkt dan jullie. Onder het mom van het beschermen van “een leuke ervaring” hebben jullie er blijkbaar geen enkele moeite mee dat ik door jullie club word uitgemaakt voor latente neo-nazi.

 43. Sven L.

  Even serieus mensen: het is half februari !!! Begint deze onzindiscussie nu al?

  On topic; eens met Kelder. Overigens is deze discussie alleen in de Randstad gaande heb ik het idee. Afgelopen decembermaand heb ik overal etalages gezien met zwarte Pietjes etc. En ja, ik woon dus buiten de Randstad.

 44. Henk

  @Sven L: Deze week behandelde de Tweede Kamer het PVV-wetsvoorstel dat wilde verplichten dat het Sinterklaasfeest uitsluitend met zwarte pieten mag worden gevierd, vandaar waarschijnlijk dat RtB en JK nu naar hun mening zijn gevraagd.

 45. Hannibal

  Mensen vinden Ten Brink en De Leeuw ook niet meer kunnen, en wordt daar naar geluisterd..? Het volk wordt altijd aan de kant geschoven, de kleine minderheid is tegenwoordig de baas. Typisch Holland. (ps Ten Brink moet wel anders raakt ie zijn baan kwijt bij RTL)

 46. Vrede

  Jinek net gekeken en hij zegt meer dat hij het wel prima vindt als het veranderd en dat hij er dus mee mee kan leven dan dat hij TEGEN zwarte piet is. Volgens mij maakt het hem gewoon weinig uit en zo hoort het.

 47. Sven L.

  @ Henk: dat meen je niet? haha. Onzin voorstel van de PVV. Laat het feest zich ontwikkelen zoals het gaat. De tijd zal het leren of er over dertig jaar nog zwarte pieten zijn…

 48. aammehoela

  Het doet 80% van de Nederlanders pijn als Zwarte Piet afgeschaft wordt. Daar hoor je niemand over. Bovendien als ze in Suriname en op Curacao het juist heel positief vinden om Zwarte Piet erbij te hebben is het gewoon duidelijk. Zwarte Piet moet blijven en anders enkel in Amsterdam afschaffen.

 49. Henk

  @SvenL en Vrede: precies. De maatschappij bepaalt zelf haar route wel en we zullen het vanzelf merken. Dat heel veel landelijke ketens geen zwartepietendecoraties meer gebruiken, lijkt me een indicatie dat het die kant opgaat, maar we zullen wel zien.

  Wat ik nu al wel zie, is dat als je een andere mening hebt dan de tieft-op-met-je-andersgekleurde-pietclub, dan ben je te stom om te schijten, stem je op Denk en maak je jodenvervolging mogelijk. Dat komt natuurlijk niet van de meest intelligente leden van die club, maar van de andere clubleden is er niemand die daar iets van zegt. Wat dat betreft, lijken ze wel wat op Denk: die zien ook overal briesend complotten en zijn overal gekwetst over.

  @Sven L: Ik verzin het niet: ‘Met een voorstel om de kleur van Zwarte Piet wettelijk te verankeren wil Bosma “een verdedigingswal opwerpen tegen rare acties vanuit Den Haag” bedoeld om “onze tradities te ondergraven”. Hij krijgt bijval van partijgenoot Beertema, die de wens van een deel van de bevolking om de kleur van Zwarte Piet aan te passen ziet als “een aanval op onze identiteit”.’ (https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/geen-steun-voor-zwarte-pietvoorstel) De PVV wilde dus echt van de kleur van zwarte piet een wet maken.

 50. Roger

  @ Henk

  Ik zeg helemaal niet dat IEDEREEN getraumatiseerd is. Maar in plaats van hun eigen frustraties “in te slikken”, vallen de tegenstanders iedereen er mee lastig, zelfs kleine kinderen die Sinterklaas willen verwelkomen. Of wil je beweren dat deze hele discussie zo gezellig is? Maar fijn dat je ook echt ingaat op m’n argumenten. Niemand heeft je uitgemaakt voor neo-nazi, dus weer ontbreekt de logica in je betoog. Bovendien val jij mensen die tegen verandering zijn zelf persoonlijk aan. Ze maken er zogenaamd een drama van, denken niet aan hun eigen kinderen, etc.

 51. Henk

  @Sven L.: ik probeerde je een link te geven naar de website van de Tweede Kamer waar dat wetsvoorstel werd behandeld, maar ik denk dat dat hier niet mag: het komt er niet doorheen.

 52. Arnoud Tempelman

  Mag ik al die mensen die hun identiteit baseren op zwarte piet een geheim vertellen: Sinterklaas is niet echt!

 53. Puk

  Lang leve de Halal Piet, wat een gelul we hebben nog 10 maanden te gaan en het gezeik begint nu al. Zwarte piet, hoe zwarter hoe beter,dat is hoe wij hem kennen daarom zal een veeg piet niet echt wennen. De meerdeheid wil een zwarte piet maar daarover hoor je die lamlullen niet. Straks krijg je ” GETINTE HENK” nee dat is een geschenk. Nee lekker zwart houden die piet, dat is hoe wij hem kennen en anders niet

 54. Kees D

  “Getinte Henk, nee, dat is een geschenk” klinkt mij anders als een prima sinterklaasrijmpje in de oren. ;-)

 55. Kees D

  En als je het gezeik vindt, lieve Puk, klaag dan even bij de PVV, die het zo nodig vond de kleur van zwarte piet deze week via een wet te willen regelen. Of stem niet op hen, bij de komende verkiezingen, als je het zo vervelend vindt, hahaha!

 56. D'n Bolle

  @Henk

  Verdraai mijn woorden niet zo, lafbek!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.