NRC: ‘Wat is er aan de hand met RTL Late Night?’

Geplaatst op Thu 16 Feb 2017 om 13:01

De ingestorte kijkcijfers van RTL Late Night zijn vandaag het onderwerp van de tv-recensie van Hans Beerekamp in het NRC Handelsblad. De centrale vraag van zijn stuk: ‘Wat is er toch aan de hand met RTL Late Night?’. Dat is vandaag te lezen in de kiosk. Beerekamp heeft vier mogelijke verklaringen op een rij gezet in zijn televisiecolumn. De eerste is dat concurrent Eva Jinek gewoon als een tierelier draait, de tweede is dat RTL Late Night ondertussen steeds voorspelbaarder wordt.

RTL Late Night wordt voorspelbaar saai, aldus Beerekamp. “Je voelt dat bij Tan de tomeloze energie iets afneemt. Je zou zelfs kunnen stellen dat de formule inmiddels nogal voorspelbaar uitpakt.

Ook de promotie van andere RTL-programma’s begint er een beetje te dik bovenop te liggen, vindt Beerekamp. “Vooral promotie voor andere programma’s en muziek geeft de toon aan, waarbij alles prachtig en schitterend blijkt te zijn.”

Als derde derde reden noemt Beerekamp dat RTL Late Night zelfs in verkiezingstijd erg weinig doet aan politiek. Ondertussen heeft Jinek een politiek reporter die items maakt. “Naarmate de campagne vordert willen de mensen thuis daar juist wel naar kijken.”

Tot slot signaleert Beerekamp dat de enige verandering die RTL Late Night heeft ondergaan de nieuwe sidekick is: Luuk Ikink is vervangen door Marieke Elsinga. “Ze mist de droge humor van Ikink.”

Bovendien laat Elsinga steeds de filmpjes zien die Ikink eerder al in RTL Boulevard vertoonde, aldus Beerekamp.

RTL Late Night bereikt woensdagavond een nieuw dieptepunt: de talkshow haalde niet eens de kijkcijfer top 25.

Foto: RTL
35 Reacties op “NRC: ‘Wat is er aan de hand met RTL Late Night?’”


 1. Ron

  Ach alles is er wel over gezegd en geschreven. Natuurlijk is het ook een samenloop van omstandigheden, ook RTL scoort minder dus ook van de lead-ins of je het niet te hebben behalve vrijdag. Maar dat is dus erg geflatteerd.
  Gewoon onderscheiding is ‘the key’ en misschien een andere host.

 2. David

  Het is gewoon promo-tv. Alleen als je half dood bent trek je dat…

 3. Roomtaart

  Ik heb een keer goed op humberto gelet

  En ik ben tot de conclusie gekomen dat deze man niet heel intelligent is
  Vaak snapt hij de meest simpele dingen niet eens
  En vooral zen manier van praten is heel erg vermoeiend

  Jammer vond het vroeger best een leuke man maar tegenwoordig toch iets te narcistisch

 4. BBcee

  Hij is wel slim, maar heeft alleen geen Boobies

 5. Anonymous

  Heel rtl doet het niet goed behalve op vrijdag

 6. Kees

  Ik denk dat de kijker vooral de oneindige RTL zelfpromotie beu is in RTL Late Night. Altijd dezelfde gezichten, dezelfde soort onderwerpen. Bovendien is het allemaal wel érg braaf en keurig, en dat verveelt snel.

 7. Jables

  Ik kijk niet want ik heet geen Henk of Ingrid. Overdreven gelach, alles moet maar gezellig zijn, RTL-gezichten zonder enige toegevoegde waarde, schijtlollige filmpjes, amper ruimte voor maatschappelijk debat. Ik kan nog wel even doorgaan.

 8. peter

  Met al zijn punten ben ik het wel eens en dan is er ook nog punt 5. Reclames, di je bij jinek niet hebt en dan kun je zeggen. Dat was vorig jaar ook. Alleen steeds meer mensen kopen een smart tv. En dat is dit jaar fors toegenomen. Waardoor je rtl late night. Gewoon even terug kijkt en door kunt spoelen naar de intresssante gasten.

 9. snuifje

  Altijd weer die pathetische RTL-hoofden die zichzelf schaamteloos zitten te promoten. Of een Marco Borsato die een plaatje komt pluggen. De kijker is niet dom!

 10. lvs2015

  RTL Late nite is een oppervlakkig nikszeggend programma waar de toon van “gezellig hé”de norm is. Niet de inhoud, maar de vorm. En van oppervlakkige vorm die vaak nep is gebleken heeft de gemiddelde tv kijker langzamerhand zijn buik van vol i.t.t. Jinek die meer diepgang heeft en zeker ruimte laat voor een discussie zonder partijdig over te komen of mensen af te kappen als de gastheer iets hoort wat hij liever niet hoort. Humberto doet teveel zijn best like-able te zijn en ook zijn huidskleur gebruikt hij maar al te graag om dat te bewerkstelligen. Mensen kun je maar 1 keer bedonderen, want als ze je trucje en onoprechtheid doorhebben dan vecht je voor een verloren zaak.

 11. Ricky24

  Als ik heel eerlijk ben heeft het naar mijn mening twee oorzaken
  1) Hij heeft nu serieuze concurrentie (mensen kunnen dus kiezen voor Jinek)
  2) Tan gaat het stellen van kritische vragen enorm uit de weg. Je denkt bij pittige gesprekken voortdurend kom op stel nou eens die vraag die heel Nederland wil weten, maar in plaats daarvan stelt hij de niet kritische makkelijkere vragen.

 12. Bastian

  Ik kijk steeds minder, omdat ik het slappe tv vind. Ik mis zout en peper, tis nu erg flauw. Ze hebben inderdaad te veel gasten uit eigen stal en kleuteronderwerpen; ze gaan totaal niet de diepte in waardoor het altijd op een zelfde niveau blijft hangen. Slaapverwekkend soms. Daarnaast moet het ook altijd of heel (nep)leuk of heel verdrietig zijn. Jinek vind ik interessantere onderwerpen hebben. Bij Jinek denk ik, dat kan nog wel eens spannende tv op gaan leveren. Ze is in ieder geval kritischer dan Tan.

 13. Jroen

  IK hoop dat RTL achter de schermen heel kritisch aan het kijken is wat er kan en moet verbeterd worden. De laatste maanden is het inderdaad voorspelbaar. Bij Jinek weet je dat er goede vragen worden gesteld. Bij Tan is het nu vooral promotie voor film, serie’s en muziek. Ze moeten het nieuwswaardige terug brengen. Vanavond weer Jan Smit om een nieuwe single te pluggen.. Ja, dat zie je bij Jinek niet. Maar als Jan zou stoppen weer wel, dat is hot nieuws.

 14. Rubicon

  Fut is eruit en hij is te licht om het programma lang in de lucht te houden. 5 uur show had ie zo maar 40 jaar succesvol kunnen doen. Late night programma vraagt andere kwaliteiten; scherp, urgent, actueel en veel meer creativiteit. Jinek was gisteren spot on met Stutterheim en consorten. Bovendien weet Tan ook dat het een keer afgelopen kan zijn. Daarom doet ie er ook zo veel naast met geurtjes, kleding, dansen, schnabbels etc. Daardoor is zijn toewijding aan programma ook minder. Wreekt zich nu

 15. Panda

  RTL Late Night heeft prachtige uitzendingen gehad. Maar alles moet nu bubblegum zijn lijkt het. Hapklaar, niet te moeilijk doen. Boekje hier, singletje daar. Programma van RTL promoten, even wiegen met de heupen, oude internetfilmpjes…

 16. Francis

  De lieverd zit gewoon met zijn hoofd bij mij, Francis zijn lekkere vrouwtje voor erbij.. met een oud gebakje thuis heeft hij dat af en toe nodig.

 17. Ron

  Niets mis met de ‘gezelligheid’ van RTLLN, dat hoort bij de zender. Wat mij betreft mag dat nog wel meer naar voren komen i.p.v. die serieuze items elke keer. Daar slaat hij de plank mis. Humberto is het best als gewoon niemendalgesprekjes moet voeren. Laat de verdieping en meer inhoud maar aan de NPO over, die zijn daar voor. Onderscheid je nog meer van de NPO talkshows is het devies.

 18. mark2

  ik vind het wel lachen. Dit soort berichten zag je één. twee jaar geleden nooit over RTL4. Nu staan ze gergeld niet fijn in het nieuws. is ook wel een keertje goed! ze waren wel heel zelfbevredigend bezig. Vonden zich de grootste, de beste en meenden alles te kunnen maken. Kijkers genoeg….

  hoogmoed komt voor de val!

 19. gtstfites

  Hoe kunnen ze nou kijkcijfers meten terwijl iets van 150 mensen zo’n kastje hebben?

 20. Marcel

  Vind het niet gek dat de kijkcijfers dalen van Late Night. Daar waar Eva Jinek bovenop het nieuws zit, blijft Humberto freaken met Waylon, vage soul muziek, te luchtige onzin…

 21. Alex

  Late Night was een verfrissing van de ellen lange gesprekken tijdens Pauw&Witteman.
  Nu is het een karikatuur van zichzelf geworden, terwijl de NPO niet stil zat.

  Daar ligt nu weer de juiste combinatie van luchtig en een serieus gesprek.

 22. Bonnie Kreukhoven

  Humberto zit met zijn hoofd teveel bij zijn minnaressen. Vreemdganger.

 23. Zure Sien

  Bij de minnaressen en bij de boys op de gay cruising plekken in Amsterdam.

 24. Anonymous

  Het ligt niet aan Marirke

 25. Anouk Smullers

  Zure Sien spreekt uit ervaring, of moet ik zeggen Zoete Thomas, dat je elke avond vermomd als gozer naar die plekken gaat

 26. Anouk Smullers

  € 150 voor een boy is best te doen. Plus de bijkomende kosten voor een hotelkamer. Heb je wel een leuke ‘avund’.

 27. Anonymous

  Wanneer Humberto nu eens een keer zich zelf zou zijn dan…………..

 28. Renee

  Humberto is zwarte piet in nar vorm

 29. DENKtrol

  Als er geen allochtonen meer willen kijken naar deze persoon, is het einde oefening.

 30. Annoniemus

  Men is klaar met onze Lachebek op de late “avent”!!!!!!

 31. BreakingNews

  Het is een soort Koffietijd geworden waar alleen maar ‘gezellige’ bekende Nederlanders aanschuiven. Er worden geen actualiteiten meer besproken en geen pittige discussies meer gevoerd. Er worden BN-ers aan tafel gezet die ‘hun kunstje laten zien’, aan tafel zingen of zichzelf (lees programma) pluggen. Waarbij er door iedereen te smakelijk wordt gelachen en de BN-ers elkaar duizend veren in elkaar reet steken. Het programma krijgt een beetje de nare smaak die RTL BlvD met Albert Verlinde op een gegeven moment had. Het; Daar heb je hem weer met zijn ‘ik had die en die nog aan de telefoon’. Of de aanstormende musical-sterretjes die bij BlvD een Albert Productie musical kwamen pluggen en te overdreven Albert de hemel in prezen. Het incestueuze zelf-bedruipende gedrag op zender is een valkuil van RTL NL.

 32. tomytomy

  tan je pier ai en doen alsof je meeleeft. Het is duidelijk te zien dat je het speelt en niet meent. Volgens mij ben je verliefd op een man. De toekomst zal het laten zien……..

 33. Humberta Tan

  @ Tomytomy, hoe durf je zo over mijn broer te spreken?!

 34. Aquarius

  Gewoon teveel reclame voor de RTL programma’s en te weinig diepgang.

 35. alsjeditleest

  En iemand anders zit te genieten en sadistisch te lachen. Haal het geld maar weg en verscheur het contract. Verscheur het contract haal de zak met geld weg en het IBM kaartenhuis dondert in elkaar als Lotus Domino. Fijn product hè dat Lotus Klotes? Of ik nog zin heb in een satanistische hacker? Nee, die horen in de cel maar komen er nooit vanwege mazen in de wet. Niet voor niets hou ik liever van een Microsoft Exchange Server met antivirusscanner er op. Kunnen ook besmet worden ja ik weet het, hou maar op. En dat gekloot blijft maar doorgaan.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.