‘NPO moet homoserie uitzenden op televisie’

Tv-recensent Hanna Bervoets van de Volkskrant vindt het merkwaardig dat er op de Nederlandse televisie geen enkele serie met een homo als dragend personage te zien is. Dat schrijft ze vandaag in de krant. Bervoets vindt dat hier een taak weggelegd is voor de NPO. “Je zou je kunnen afvragen of het niet juist de taak van de publieke omroep is tegenwicht te bieden aan het idee van homoseksuelen als marginaal clubje. Ondertussen wijken jonge makers steeds vaker uit naar internet.

Ze doelt op de nieuwe BNN-serie Queer Amsterdam en de VPRO-serie Hehobros. Beide series gaan over de homocultuur, maar worden niet uitgezonden op televisie. Ze zijn slechts te zien via internet.

De Nederlandse tv-zenders lijken het idee te hebben dat homoseries niet geschikt zijn voor een massamedium, aldus Bervoets. “Op dit moment is er niet één Nederlandse dramaserie op tv met een homo als dragend hoofdpersonage. Zenderbazen lijken een flop te vrezen.”

Het wordt volgens Bervoets wel eens geprobeerd. “‘Leuk idee’, krijgen scenaristen weleens te horen wanneer ze een homoserie pitchen, ‘maar wel wat niche’.”

De homoseries op internet bewijzen dat ze wat toevoegen, vindt Bervoets. “Als ik zenderbaas was zou ik goed opletten.

De Volkskrant-column van Bervoets kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNN

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen