‘NPO moet plaatsmaken voor een soort ProRail’

Foto: RVDOpiniediva Marianne Zwagerman vindt de plannen van de VVD en PVV om de NPO uit te kleden prima, maar mist wel een uitwerking van die plannen. Die biedt ze hen aan in haar column op BNR Nieuwsradio. Dat is te lezen op de BNR-site. De amusementskijker wordt al prima bediend door partijen als RTL, SBS en Netflix, vindt Zwagerman. Ze wil alleen geld voor zaken waar de markt niet in voorziet. “Dat is onderzoeksjournalistiek, nieuws, documentaires, educatie en cultuur.

Met minimaal 500 miljoen euro kunnen die genres prime overeind blijven, denkt Zwagerman. De NPO wordt in haar plan opgeheven. “We houden alleen een logistieke voorziening overeind, een soort ProRail. Dat kan prima worden ondergebracht bij de STER.”

Die organisatie zorgt ervoor dat de content verspreidt wordt op alle lineaire en digitale platformen én haalt het advertentiegeld binnen, aldus Zwagerman. “Het programmageld komt volledig ten goede aan programmamakers. Zij dienen een businessplan in, financieren liefst zelf ook een deel.”

De Raad voor Cultuur beslist wat wel en niet gemaakt wordt, met periodieke toetsing door een panel van kijkers en luisteraars. Was dat nou zo moeilijk?“, besluit ze haar column.

Foto: WNL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen