‘NPO moet plaatsmaken voor een soort ProRail’

Geplaatst op Tue 14 Feb 2017 om 14:05

Foto: RVDOpiniediva Marianne Zwagerman vindt de plannen van de VVD en PVV om de NPO uit te kleden prima, maar mist wel een uitwerking van die plannen. Die biedt ze hen aan in haar column op BNR Nieuwsradio. Dat is te lezen op de BNR-site. De amusementskijker wordt al prima bediend door partijen als RTL, SBS en Netflix, vindt Zwagerman. Ze wil alleen geld voor zaken waar de markt niet in voorziet. “Dat is onderzoeksjournalistiek, nieuws, documentaires, educatie en cultuur.

Met minimaal 500 miljoen euro kunnen die genres prime overeind blijven, denkt Zwagerman. De NPO wordt in haar plan opgeheven. “We houden alleen een logistieke voorziening overeind, een soort ProRail. Dat kan prima worden ondergebracht bij de STER.”

Die organisatie zorgt ervoor dat de content verspreidt wordt op alle lineaire en digitale platformen én haalt het advertentiegeld binnen, aldus Zwagerman. “Het programmageld komt volledig ten goede aan programmamakers. Zij dienen een businessplan in, financieren liefst zelf ook een deel.”

De Raad voor Cultuur beslist wat wel en niet gemaakt wordt, met periodieke toetsing door een panel van kijkers en luisteraars. Was dat nou zo moeilijk?“, besluit ze haar column.

Foto: WNL
32 Reacties op “‘NPO moet plaatsmaken voor een soort ProRail’”


 1. Kees D

  Zwagerman wil NPO voor de elite, en het volk volgieten met RTLLN, Boulevard en hulptv.

 2. Anonymous

  Enge mensen.

 3. Mark09

  Elitair rechts conservatief wijf die Zwagerman.

 4. wim

  Rijp voor het gekkenhuis, ze moet in Rusland gaan wonen.

 5. Anonymous

  Wel raar dat zij uitgerekend tegen betaling bij de PO talkshows komt zitten.

 6. Robin

  @14;22
  Dacht ik zojuist ook. Zooo hypocriet is ze blijkbaar toch.

 7. Anonymous

  Heil Wilders!
  Heil Bosma!

 8. hugo

  Mevrouw is mislukt als adviseur op tv-gebied bij de publieke omroep en probeert die nu uit rancune af te breken. Waarom krijgt ze op deze site trouwens zoveel aandacht? Veel bijzonders heeft ze niet te melden.

 9. Mediaprak

  Raar mens. Hoezo is amusement bij RTL en SBS in uitstekende handen? Kijkcijfers bewijzen wekenlang het tegendeel. Ga lekker naar de VS of Rusland.

 10. watiserdan

  Ag npo is zo links als het maar kan, lekker opdoeken, die 900miljoen jaar wat npo kost kunnen we mooi voor de oudere gebruiken.

 11. andre de burk

  Ben zelf helemaal niet rechts maar NPO heeft er wel een verschrikkelijke puinhoop van gemaakt door structureel wegkijken en het niet durven benoemen van de dagelijkse problemen en realiteit. Vreselijke mentaliteit om je hoofd steeds in het zand te stoppen omdat het gezegd wordt. Nee NPO verdient weinig bestaansrecht, eerlijk is eerlijk.

 12. X

  RTL amusement? Dat is toch van het allerlaagste niveau. Het gewone volk dom houden met RTL mens flikker op.

 13. E. Jansen

  Want deze vrouw heeft er ook zoveel verstand van… Is zij niet de oprichtster van die waardeloze en het mij ontbrekende nut van, de omroep Powned?… haar mening strepen we dus maar gelijk door… nnneeexxttt!!!!

 14. Henk

  ProRail is toch die organisatie die de herfstbladeren niet van de rails weet te houden? Zo’n Zwagerman wil dat model ook op andere sectoren toepassen – wat een geluk dat ze zich bezighoudt met columns in plaats van dat ze ergens voor verantwoordelijk is.

 15. Anonymous

  @E.Jansen Powned is zeker wel van nut! Een omroep die er toe doet. Ze zouden meer zendtijd moeten krijgen zodat ze zich als omroep meer kunnen profileren. Net als andere omroepen.

 16. Mediaprak

  Maak van RTL en SBS een soort ProRail, beginnen de programma’s tenminste op tijd.. Maar zonder gekheid, met zo’n trackrecord (TMG..) is Mw Zwagerman de gedroomde opvolgster van Erland Galjaard. Samen met Eric de Zwart. Ideaal koppel. Elke ochtend bij de automaat de kijkcijfers doornemen. En maar klagen op de NPO. Als dit niet lukt dan is een alternatief een Staatssecretariaat in het Kabinet Wilders. Samen met M Bosma op het nieuwe departement ‘Nederlandse’ Cultuur Welzijn voor ‘Nederlandse’ ouderen en ‘Hollands’ Sport. Want nu De Telegraaf Belgisch wordt kan ze daar niet meer naar terug.

 17. Marcel

  Dat is helemaal niet haalbaar in Nederland wat Zwagerman wil, maar heb haar nooit kunnen betrappen op enig zinnig commentaar. Alleen haar rechtse mening maar door proberen te drukken met een hoop geschreeuw vanaf de zijlijn…

 18. Anonymous

  17.02 Verdiep je een in de omroepen Powns en wnl zijn aspirant omroep met dezelfde uitzend uren wnl vult dat goed in maar powns zend bijna niks uit wat ze met het geld doen wat ze overhouden vertel het maar.

 19. Anonymous

  Bedoelt ze hulp tv en talenten jachten.

 20. B

  Raar mens . Ongevraagd allerlei onzin verkopen verraad dat mevrouw ooit afgewezen is door de NPO. Gelukkig maar.

 21. Marijke

  Nee, nee, nee, Marianne. Niet bezuinigen, wel herverdelen naar precies de thema’s die je noemt. Er is al zo weinig geld over voor onderzoeksjournalistiek en overige goed uitgewerkte journalistieke producten.

 22. Bertje2

  Wat een conservatieve reacties hier. In een column vind je natuurlijk geen uitgewerkt plan, maar het geeft wel een richting aan die je op zou kunnen gaan. Het verdwijnen van de oude ledenomroepen en van bestuurders is natuurlijk al vaker voorgesteld, maar het is afwachten wanneer hiervoor voldoende politiek draagvlak is. Het zijn immers ook oude partijen uit de tijd van de verzuiling die in Den Haag de dienst uitmaken. De omroepen zullen lobbyen dat hun leven er van afhangt om dit te voorkomen.

 23. Commentaar

  In een column vind je natuurlijk geen uitgewerkt plan, maar het geeft wel een richting aan die je op zou kunnen gaan. Het verdwijnen van de oude ledenomroepen en van bestuurders is natuurlijk al vaker voorgesteld, maar het is afwachten wanneer hiervoor voldoende politiek draagvlak is. Het zijn immers ook oude partijen uit de tijd van de verzuiling die in Den Haag de dienst uitmaken. De omroepen zullen lobbyen dat hun leven er van afhangt om dit te voorkomen.

 24. aammehoela

  Het wordt tijd dat dit figuur geboycot gaat worden. Lang leve de NPO, weg met de CO. De NPO dan wel zonder Powned, die mag commercieel gaan.

 25. Anonymous

  De NPO is van ht volk. De pulp is van de zakkenvullers, Mollusconi, Bertelsmann, Murdock.

  De trieste miljardairs die aan de domheid van het volk met veel pulp, troep en manipulatie geld verdienen.
  De rechtse krachten zullen we moeten stoppen om de kwaliteitszenders van de NPO de nek om te draaien.

 26. Graaf Volkert

  Heel simpel. Verdwijnt de NPO, verdwijnt de TV uit mijn huis…

 27. pieter

  @WAT IS ER DAN Dat moet u eens voor de tv bij JINEK zeggen De NPO opheffen zo recht in de camera Dan krijgt u het hele volk de Eu de EBU
  de Journalisen over u heen, om maar te zwijgen van omroep personeel de vrijwilligers van lokale en reg. omroepen en toeleverings bedrijven

  het zou de werkloosheid tot een hoogte brengen , dat wil je niet weten
  Elk beschaaft land heeft een P.O. die kan en mag nooit verdwijnen
  een com. zender kan die taak nooit overnemen

  @Graaf v als de NPO verdwijnt verdwijnt ook de democratie !

 28. Commentaar

  In een column staat natuurlijk geen uitgewerkt plan, maar het geeft wel een richting aan die je op zou kunnen gaan. Het verdwijnen van de oude ledenomroepen en van bestuurders is natuurlijk al vaker voorgesteld, maar het is afwachten wanneer hiervoor voldoende politiek draagvlak is. Het zijn immers ook oude partijen uit de tijd van de verzuiling die in Den Haag de dienst uitmaken. De omroepen zullen lobbyen dat hun leven er van afhangt om dit te voorkomen.

 29. beterdooddanrood

  Marian heeft weer helemaal gelijk.
  komt bij…wie kijkt er nog voor t echte nieuws naar
  onze STAATSOMROEP.
  vroeger werden we dom gehouden door pastoor en dominee,
  toen een periode door der staatsomroep ,en de kranten,en vakbonden
  tja. en dat is allemaal weg,
  mensen kunnen zelf wel denken en mening vormen.
  de staat word de grip kwijt, mooi toch,

 30. Annoniemus

  En weer heeft ” heldin” Marianne gelijk , of ze het nu leuk vinden of niet !

 31. Willem-Albert Bol

  Nou nou, zo anti deze opzet van Marianne ben ik niet. Ze zegt: van de NPO een faclitator van kwalitatieve content. Nadeel is wel als je hun rol zeer smal maakt, dat de zenders heel niche en elitair worden. Dan verliezen zij hun functie om ook naar de brede maatschappij een rol te vervullen. Snap haar denkrichting zeker, maar te absoluut ingevuld zal het in de praktijk onvoldoende gaan werken.

 32. joop

  De NPO id een vermaakfabriek. Tot bloedens toe zal ze doorspelen zoals het bandje op de titanic…

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.