’NOS-item over Geert Wilders schadelijk en kwalijk’

De manier waarop de NOS zaterdag het Achtuurjournaal opende met een item over Geert Wilders is schadelijk en kwalijk. Dat schrijft tv-recensent Julien Althuisius vandaag in de Volkskrant. Het item ging over Wilders’ flyeractie in Spijkenisse. Volgens de Volkskrant waren er maximaal 150 PVV-aanhangers aanwezig en minstens evenveel journalisten, beveiligers en agenten. “Toch was Wilders’ campagnestart die avond de opening van het NOS Journaal van 20.00 uur.”

NOS-verslaggever Michiel Breedveld sprak in het Achtuurjournaal van de komst van ‘vele fans’. “Een ongelooflijke mensenmassa is hier op afgekomen“, aldus de journalist, die het ‘ongekend’ noemde.

De NOS verstrekte echter informatie die niet klopt, klaagt Althuisius. “Zelfs als je de massaal toegestroomde (inter)nationale pers en alle beveiliging zou meetellen, dan nog was er bij lange na geen sprake van een ‘ongelooflijke mensenmassa’.”

Een échte mensenmassa was bijvoorbeeld de massa die aanwezig was bij de zorgmanifestatie op het Malieveld met de lijsttrekkers van SP, GroenLinks en de PvdA, legt Althuisius uit. “Daar kwamen minstens zesduizend mensen op af. Dat nieuws moest het doen met anderhalve minuut, na de dik zes minuten gratis zendtijd voor de Wilders-campagne.”

De onjuiste verslaggeving over Wilders’ campagne, uitgerekend door de NOS, is schadelijk in tijden dat de media onder vuur liggen vanwege nepnieuws, stelt Althuisius. “En kwalijk omdat de 1,8 miljoen mensen die naar het journaal keken voor de gek zijn gehouden.

RTL Nieuws deed het volgens Althuisius wél goed. De nieuwsrubriek van RTL 4 meldde dat er ‘vooral veel journalisten’ op Wilders afkwamen. “Ik heb gelukkig ook heel veel mensen uit Spijkenisse gezien, maar de verhouding had iets anders mogen zijn“, lachte Wilders zelf.

Althuisius: “Daar, hij zei het gewoon zelf.

De NOS heeft inmiddels toegegeven dat ze fout zat. “Iedereen die zich erover verbaast dat wij meldden dat er een ongekende belangstelling was, heeft natuurlijk gelijk. Want in feite was het niet veel meer dan een lijsttrekker op campagne, maar wel omringd door vele tientallen of misschien een paar honderd aanhangers en vooral door een ongekende hoeveelheid pers, uit binnen- en opvallend veel uit het buitenland.”

Met als gevolg heel veel geduw en getrek, mede door alle veiligheidsmaatregelen rond Wilders. Alles bij elkaar nog hectischer dan veel bijeenkomsten rond Wilders in het verleden. Dat hebben we geprobeerd te omschrijven, maar daar hadden we dus andere woorden voor moeten kiezen.”

De Volkskrant-column Ongekend kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen