L1-baas Leo Hauben vindt Shula Rijxman arrogant

Leo Hauben, hoofdredacteur van de Limburgse regionale omroep L1, vindt de houding van NPO-baas Shula Rijxman erg arrogant. Dat zegt hij op LinkedIn. Rijxman schreef in een reactie op het plan van de VVD om de NPO met nog eens 300 miljoen euro te korten, dat de NPO ’s lands enige onafhankelijk instituut is dat kan fungeren als waakhond van de macht. Hauben: “Arroganter kun je ’t niet formuleren. Alsof VARA en WNL onafhankelijker zijn dan NRC en Volkskrant.

De NPO-baas beargumenteerde haar stelling onder meer door erop te wijzen dat steeds meer Nederlandse mediabedrijven in steeds minder buitenlandse handen komen. Zo gaat De Telegraaf binnenkort mogelijk naar de Belgen. Hauben: “Dus als je voor een Belgische media-tycoon werkt kun je niet meer onafhankelijk zijn als journalist, is de redenering van Rijxman. Ze degradeert de dagbladjournalisten tot loopjongens van hun aandeelhouders.”

Verder is Hauben kritisch over Rijxmans uitspraak dat de publieke omroep ‘de tegenmacht is die altijd aan de kant van de burger tegenover de macht staat’. “Nou, mijn definitie van journalistieke onafhankelijkheid is anders. Sterker, het is eerder populistisch om ‘altijd’ aan de kant van de burger te staan. Trumpiaans.”

Rijxman vliegt uit de bocht door op deze manier het debat in te gaan. Wat kan ze winnen door de publieke omroep te verheffen tot het enige onafhankelijke instituut?

Geen enkele politieke partij zal zo’n standpunt delen, want politieke partijen zijn gebaat bij een media-wereld met veel verschillende spelers. De media buiten de muren van Hilversum zullen het zien als een bevestiging van een arrogante houding. En als burger wil je toch geen land waar maar één onafhankelijk media-instituut is?

Ik ben ’t op één punt 100% eens met Rijxman: Nederland heeft juist nu meer dan ooit een sterke publieke omroep nodig.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen