John herkent zich niet in felle kritiek op Ontvoerd

John van den Heuvel herkent zich niet in de pittige kritiek op zijn RTL 4-programma Ontvoerd, die vandaag wordt geuit in een enorm groot artikel op de website Follow The Money. Dat laat hij weten in een persverklaring van RTL. Volgens Follow The Money gaat er achter de schermen ‘van alles mis’. “Het programma pakt zaken aan die nog onder de rechter zijn en negeert dringende adviezen van jeugdhulpinstanties. De acties schaadden betrokken kinderen; één kind deed een zelfmoordpoging.”

RTL is teleurgesteld in FTM. “RTL heeft alle medewerking verleend aan FTM. Het twee uur durende face to face interview met John van den Heuvel is, ondanks gemaakte afspraken en toezeggingen, niet terug te lezen op de site. Ook de feitelijke onjuistheden die RTL met FTM heeft gedeeld, zijn op een enkele na niet overgenomen“, aldus de zender.

Van den Heuvel heeft het artikel gelezen. “Hoewel ik veel tijd en moeite heb gestoken in het beantwoorden van de vele vragen van de betreffende journalist, ben ik teleurgesteld in de strekking van het artikel. Het is tendentieus, vooringenomen en op vele punten feitelijk onjuist.”

Ik betreur het zeer dat het artikel ten onrechte de indruk wekt dat het programma in sommige gevallen onzorgvuldig zou zijn geweest en niet altijd de belangen van de betrokkenen voor ogen heeft gehad. De beschuldiging dat met het programma de belangen van kinderen zijn geschaad of erger, is infaam en wordt totaal niet onderbouwd met feiten.”

Ontvoerd heeft in een aantal zeer complexe zaken van internationale kinderontvoering onderzoek gedaan en getracht in nauw overleg met de autoriteiten tot een redelijke oplossing te komen. Dit is in veruit de meeste gevallen gelukt. Het is bijzonder jammer dat de journalist in niet één zaak de moeite heeft genomen te informeren naar de mening van de ouders en kinderen die we in vier seizoenen Ontvoerd terzijde hebben gestaan.”

Van een gedegen journalistiek onderzoek is geen sprake en van hoor en wederhoor bij alle partijen evenmin. Het aanjagen van de site is blijkbaar belangrijker dan waarheidsvinding. Ik kan derhalve niet anders dan me te distantiëren van dit artikel.

Het artikel over Ontvoerd vindt u op de website van Follow The Money. RTL publiceert alsnog integraal het interview dat Van den Heuvel heeft gegeven. Ook heeft ze op een rij gezet wat volgens de zender onwaar is.

Het is lang niet het enige hulpprogramma van RTL dat onder vuur ligt. Eind vorig jaar opende NRC Handelsblad de aanval op drie andere hulprogramma’s van RTL.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen