Fons van Westerloo signaleert primetime-crisis RTL 4

Geplaatst op Fri 17 Feb 2017 om 14:30

Fons van Westerloo signaleert dat RTL 4 niet alleen in de problemen zit op de late avond, maar ook op prime time. Dat is vandaag te lezen in De Telegraaf. RTL 4 stelt de afgelopen tijd op doordeweekse avond zwaar teleur op prime time, met name vanaf half tien. En dat draagt weer bij aan de crisis van RTL Late Night. “Een factor is de zogeheten instroom: de programma’s vóór Late Night scoren ook niet meer allemaal even hoog en dan blijven er automatisch minder mensen doorkijken.

Door de zwakke prime-time-programmering heeft RTL Late Night nu kijkers verloren aan Jinek. En kijkers terugwinnen wordt lastig, meent Van Westerloo. “Ik zou niet weten wat Humberto nu nog kan doen. Als iemand anders eenmaal de leiding heeft, kom je er moeilijk tussen. Hij moet nu de rit uitzitten tot na de verkiezingen en misschien dat het dan beter gaat.”

Marktaandeel verliezen op de late avond, heeft een sterk negatief effect op het algehele avondgemiddelde. “Ik zou verontrust zijn nu als ik nog steeds de baas was”, zegt Van Westerloo, de voormalig baas van RTL én SBS.

Van Westerloo denkt dat RTL Late Night iets meer inhoud kan gebruiken. “Kijkers zien liever dat politici ondervraagd worden door een scherpere interviewer dan door iemand die wel sympathiek is, maar niet heel scherp overkomt.

Het Telegraaf-artikel Jinek verslaat Tan kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL
37 Reacties op “Fons van Westerloo signaleert primetime-crisis RTL 4”


 1. Francis

  Dat kan mijn schat! Hij spreekt ook vloeiend Italiaans! Dus Humberto! Zeg dat je meer wil doen.. bedankt voor de rozen! Ze staan nog prachtig.

 2. Zure Sien

  Niet heel scherp overkomt is wel een understatement.

 3. Flippo

  Kan deze man zijn hond houden? Hij was degene die RTL destijds heeft laten instorten. Toen Barend en Van Dorp naar Talpa ging, besloot Van Westerloo (ZiekenFons) herhalingen van Jouw vrouw mijn vrouw te programmeren. Als het aan hem had gelegen was dat waarschijnlijk nog steeds zo.

 4. hugo

  Veel koopkrachtige mensen zijn deze maand op wintersport en in januari en februari geven consumenten verder weinig geld uit, dus wordt er minder reclame gemaakt en dus zendt RTL4 niet de beste programma’s uit en dan dalen de kijkcijfers, alhoewel het dit keer wel structureel lijkt te zijn.

 5. Rogier, Amsterdam

  RTL Late Night kan zich revancheren als Pauw weer gaat uitzenden. Dat programma is zwaarder en contrasteert meer met RTL Late Night dan Jinek. Maar heel RTL 4 zit in een dip, niet alleen op de late avond en rond 21.30 uur, ook GTST trok gisteren maar 1,1 miljoen kijkers.

 6. Oembertoh

  Pauw zal dan moeten gaan revancheren met een ander. Ik trek me binnenkort namelijk terug. Samen met mijn buitenvrouwtje Francis.

 7. Anonymous

  leuk die programma’s over verbouwen van kastelen etc, maar zo niet rtl…..

 8. Anonymous

  Hoeveelste artikel is dit! Ik ben de tel kwijt!

 9. A.Zijn

  Wat een goede signalering LOL

 10. Humberta Tan

  Inderdaad. Zo veel slecht niews lezen over mijn broer en zijn buitenvrouwtje Francis is heel erg pijnlijk.

 11. A.Zijn

  Wat een kenner zeg (haha). Deze man heeft ons jaren niks kunnen bieden bij RTL4!!

 12. Drol

  Irritant die Francis. Hoe zielig ben je om hier berichten te schrijven. Ga werken!

 13. Remi

  ‘Goenavent … vanavond de ‘Voice’ finalisten … ;)

  Zelfs RTL4 kijkertjes zijn er ‘klaar’ mee … en dat wil wat zeggen ;)

  400.000 kijkertjes nu nog …
  Zelfs verstókte Humberto kijkertjes zappen opeens door,
  naar andere campingzenders.

  Humberto is opeens, 3 of 4 weekjes na de winterstop,
  helemaal uit de gratie … dit is niet meer te redden.

  Wilfred moet het gaan oppakken !

 14. Ron

  Dat is wel zo, maar het probleem van RTLLN is al een tijdje gaande, het viel alleen niet zo op omdat het geleidelijk aan ging die daling, maar de laatste weken wat harder en opvallender. Dus het komt niet alleen door de slechte bekeken lead-inns maar aan de show an sich waar alles aan mankeert.

 15. Humberta Tan

  Drie dingen. A. Een enorme slechte redactie. B. Mijn broer weigert iets aan zijn spraakgebrek te doen. C. Dat gedans, geslijm en hysterische gelach begint nu ook de familie te storen.

 16. valerie

  Gevalletje spijker op zijn kop !!

 17. b

  Vraag mij af wie steeds Fonsje naar zijn mening vraagt . Als er iemand is die veel heeft doen instorten dan is het Fonsje wel . Man heeft een gigantisch selectief geheugen.

 18. Anonymous

  RTL is te opdringerig, iedere vijf minuten of meer de naam rtl horen, is echt teveel.

  Er is al zoveel reclame, komt dat natuurlijk rtl4 gedoe er ook nog bij.

  Het zijn allemaal zang en dans programma’s en lollig doen, zo veel mogelijk lachen.
  En als er nieuws is, doet het geluid het weer niet, prutsers!

  Commerciele omroep had er nooit moeten komen!

 19. Raffy

  FLIPPO en b. UBER FRUSTI KNEUSjes. Als je nou es opflikkert. Droeve homo. Je lult nog dommer dan peter j rens. Rtl is vreselijk en hard op weg om de treurigste hulp pulp kanaal te worden. Dan een tassie frogert en huizen dit dat aka verbouw onzin volendam smitjes lexmondjes nicolaais en de man van w sneijder etalagedraak cabeau. Erland wat kan iemand een identiteit vermoorden. Walgelijke onzin op primetime rtl en dan twee meisjes van 6 bij late night? Jeetje wat een klapvee publiek trekt dat aan. Goeie kijkcijfers ook. Hugo trek je zelluf niet zoveel af. Veel koopkrachtige. Kneus. Het volk genereert kijkcijfers. Geen sneue types met paar euro die zichzelf uitroepen welgesteld te zijn. Bla bla

 20. Otto Groeneveld

  Deze liberale droplul kan nog geen fietsband plakken,capaciteiten zoals iedere liberaal is NUL. RTL lis gewoon een zeikzender altijd geweest dus niets nieuws onder de zon.

 21. Anja

  En dat zegt Westerloo ? .
  Ik dacht dat die man al gemummificeerd was.

 22. Pieter

  De com. tv heeft het tv landschap verziekt
  Helemaal mee eens met A 16,23

 23. Anonymous

  bij Tan moet je entertainment blijven houden en politiek en inhoud moet naar Jinek. Tan kan namrlijk totaal niet kritisch interviewen

 24. vea

  RTL heeft wel echt een probleem. SBS gaat de komende tijd echt flink aantrekken qua cijfers en zal ook nog wat grote namen naar zich toetrekken. RTL gaat zware tijd tegemoed.

 25. Anonymous

  gorden terug bij de toppers

 26. Anonymous

  @vea; hoezo gaat SBS6 flink stijgen?

 27. tv maker

  FONS…de man ziet alles…en zo snel ook….iedereen ziet t al maanden. Moet Fons niet bij de recherche gaan werken? Knap hoor.

 28. Roy

  Ik heb rtl nooit iets aan gevonden, kijk er heel weinig naar

 29. Oembertoh

  Daarom moet je vanafent weer kijkuhh jonguhh. Hallef ellef. Gaan we weer lekkurr dansuhhh en ik weer hysterisch lachuhhh. Voor serieuze sh*t moet je bij haar van Jinek zijn. Bij mei is het schijtlolligheid. Tot vanafent.

 30. Ron

  @vea: nee hoor, het stagneert ook voor deze zender zoals het heel wat jaren doet. RTL haalt bijna dezelfde kijkcijfers als SBS op dit moment. Duidelijke trend beweging.

 31. Ron

  Vanavond in RTLLN de nieuwe single van Mr. Probz…mis het niet…oh wacht…

 32. Niels777

  Begon een beetje met de maandag, die was slecht na verdwijnen series. Ook dit seizoen minder sterke titels dubbeltje en help mijn man. Aantal nieuwe programma’s die niet aansloegen. Nu zitten ze in een spiraal en is lastig te keren. Ze hebben echt de mazzel nog dat ze gtst hebben, anders was het nog veel en veel slechter geweest nu.

 33. Televisiefreaks

  Fons komt met dit nieuws over RTL nadat anderen dit al lang hadden gesignaleerd. RTL Group gaat RTL Nederland dit jaar flink op de vingers tikken en dwingen om te bezuinigen nadat de slechte kijkcijfers ook laten zien dat de omzet in klinkende munt flink terugloopt en de winst marginaal is. Dat kost medewerkers in Hilversum en BN-ers hun baan. Het kon jaren achter elkaar niet op voor Erland en nu ziet hij met lede ogen aan dat het tegenzit. Hij kreeg een grote mond en gaf aan dat SBS geen partij voor hem was. Maar nu horen we Erland niet meer. Hij kan beter zelf vertrekken dan lijdzaam afwachten totdat Bert Habets hem de laan uitslingerd.

 34. AVRO's Televizier

  Wat Fons er niet bij zegt: Hij is er zelf bij RTL uitgezet vanwege tegenvallende kijkcijfers. De overname van Talpa was ook de doodsteek voor Fons van Westerloo bij RTL. Hij heeft de zaken rondom de overname van Tien veel te rooskleurig aan de RTL top in Duitsland verkocht en kon niet lang na de overname vertrekken. Het door RTL Nederland, aan de adverteerders beloofde marktaandeel van 35%, werd niet gehaald. Ze kwamen, inclusief het voetbal van Tien, amper aan 31%.

  Fons dacht door de overname, de teruglopende kijkcijfers van RTL snel te kunnen opkrikken. Hij was zelf degene geweest, die bij de start van Talpa, het hardst had geroepen dat vooral de SBS groep het slachtoffer zou worden van de nieuwe concurrent. De troepen van RTL stonden volgens hem startklaar in de kazerne om het strijdtoneel te bestormen bij de start van Talpa. Het liep echter allemaal heel anders voor Fons.

  Volgens Frank Eijken, de voormalig Commercieel Directeur van RTL Nederland, in een interview met het blad Adformatie, was het RTL Duitsland die Fons van Westerloo, niet lang na de overname van Tien, meldde dat het tijd was om naar een opvolger voor zijn functie te gaan zoeken.

  Fons had medio 2007 nog breeduit in de pers geroepen dat zijn contract met RTL voor drie jaar verlengd zou worden, maar werd een half jaar later aan de kant geschoven. Na het horen van dat nieuws, was hij furieus. Het paste niet in het succesvolle plaatje dat hij zorgvuldig rondom zichzelf had opgebouwd.

  Zijn gedwongen vertrek bij SBS Nederland had hij immers verborgen kunnen houden voor de pers. Ingewijden wisten echter dat de nieuwe CEO van het moederbedrijf van hem af wilde. Iets wat later is bevestigd door SBS topman Patrick Tillieux.

  Vlak na de aankondiging dat RTL de zieltogende zender Tien zou overnemen, had hij nog een foto van zichzelf laten maken op zijn vakantieadres, zittend in een strandstoel met cocktail en een sigaar, die vervolgens werd afgedrukt in De Telegraaf. In het bijbehorende artikel vertelde hij, hoe zijn persoonlijke inzet ervoor had gezorgd, dat RTL de “deal van de eeuw” had kunnen sluiten.

  Hij probeerde aan de buitenwereld te verkopen dat zijn nieuwe functie als Commissaris bij RTL een grote promotie was. In een gênante uitzending van RTL Boulevard wilde hij, opgefokt door het uitgelekte nieuws, zijn gram halen.

  De Algemeen Directeur van mediabureau Mindshare noemde hij één van zijn grootste vijanden, omdat deze kritiek had geleverd op de vele prime-time herhalingen bij RTL. Albert Verlinde probeerde het gesprek nog wat te sturen, door voorzichtig op te merken dat er bij RTL wel heel veel avonden werden gevuld met afleveringen van CSI. Fons van Westerloo spuugde vuur naar Albert, die daarna geen kritische kanttekening meer durfde te plaatsen.

  Fons verklaarde vanachter de RTL Boulevard desk ook dat hij de AD journalist, die het nieuws over zijn vertrek als Algemeen Directeur bij RTL voortijdig naar buiten had gebracht, wel een glas wijn in het gezicht zou willen gooien. Volgens Fons vertrok hij niet bij RTL en was het een enorme eer om plaats te mogen nemen als commissaris, in het hoogte bestuursorgaan van het bedrijf. Hij kondigde aan dat RTL baas Gerhardt Zeiler het de volgende week allemaal hoogstpersoonlijk zou komen bevestigen in Nederland. Dat moet anno 2017 nog steeds gebeuren.

  Onderzoek van een Volkskrant journaliste bij de Kamer van Koophandel, enkele maanden na zijn terugtreden als Algemeen Directeur, bracht boven water dat Fons helemaal geen Commisaris bij RTL was geworden. De woordvoerster van RTL wilde niet bevestigen dat Fons commissaris was, maar deelde wel mee dat hij aanwezig was bij de vergaderingen van de Raad van Bestuur. Hij was dus geen commissaris en had ook geen stemrecht.

  Iets wat Frank Eijken later bevestigde in het interview met Adformatie. Hij betitelde de nieuwe rol van Fons diplomatiek als een “invité to the board”. Van Westerloo mocht nog een tijdje aanschuiven, maar niets meer meebeslissen. Een voor RTL risicoloos laatste erebaantje, om hem nog even zoet te houden. Ze wilden van hem af.

  Fons van Westerloo vond zijn Waterloo bij RTL. Zijn handelen rondom de overname van Tien heeft hem de das omgedaan, in combinatie met de schaamteloze manier waarop hij zijn familie- en vriendenkring aan baantjes hielp bij het bedrijf.

  Vier dagen voordat het AD zijn aanstaande vertrek verkondigde, had het opinieblad HP/De Tijd een artikel gepubliceerd over het heersende nepotisme binnen RTL Nederland. De vele door Fons geregisseerde benoemingen bij RTL, van familie en vrienden, zorgde volgens RTL medewerkers, die uit angst voor represailles anoniem hun verhaal deden in het blad, voor een angstcultuur. Voorbeelden genoeg.

  Programma Directeur Leo van der Goot werd eruit gewerkt, zodat Fons zijn compaan in ‘t Hout kon aanstellen. Leo van der Goot gaf teveel tegengas en daar hield Fons niet van. Iets waarnaar Reinout Oerlemans nog subtiel verwees in zijn toespraak bij de uitreiking van de Televizier Ring 2004. Hij bedankte Leo van der Goot voor zijn vertrouwen in Eyeworks en sprak de hoop uit dat Leo nog jarenlang zijn werk kon blijven doen bij RTL. Om er cryptisch aan toe te voegen: “en jij weet wat ik daarmee bedoel”.

  Van Westerloo was woedend op Oerlemans en boycotte daarna nieuwe Eyeworks formats. Het gevolg was dat nieuwe en succesvolle Eyeworks programma’s zoals Sterren Dansen op het Ijs, naar concurrent SBS6 gingen. RTL probeerde het nog met een variant, maar moest het onderspit delven in de strijd om de kijker.

  Wim ter Laak, die de leiding had over de zender RTL4, kon ook vertrekken. De onderhandelingen met Talpa waren in volle gang en er moest plaats worden gemaakt voor zoon Remko, zodat deze na het mislukken van Tien direct aan de slag kon bij RTL.

  Fons had al eerder banen voor hem geregeld bij AT5, SBS6, Net5 en via een intensieve lobby ook de functie als Programma Directeur bij Talpa/Tien. Hij zou hetzelfde doen bij RTL. Remko zag zichzelf als de nieuwe programma directeur van RTL4. Uiteindelijk werd Erland Galjaard op deze zender gezet. Remko moest genoegen nemen met RTL5 en RTL8. In een interview, waarin Fons een vraag kreeg over het feit dat bijna al zijn kinderen bij RTL te werk waren gesteld, merkte hij op dat alleen zijn jongste dochter er nog niet werkte. Maar mocht zij dat willen, dan kon hij nog wel een paardenprogramma voor haar regelen.

  Frits Bom, die jarenlang via een eigen website televisierecensies publiceerde, schreef kort na het gedwongen vertrek van Fons een artikel over hem. De titel dekte de lading volledig: “Exit De Kwaakbol”.

 35. Pieter

  JOHN DE MOL GAAT DE VOICE NAAR SBS 6 HALEN
  Lnda zal volgen met totaal iets nieuws
  heb gehoord dat ze nu wel eens is uitgelachen
  de sfeer is totaal verziekt bij RTL

 36. Anonymous

  Waar is zijn zoon Remko eigenlijk gebleven na zijn gedwongen vertrek bij SBS Broadcasting? Terug naar Talpa?

 37. Jubbetje

  Fons, wegzakken doe je door te veel herhalingen van programma’s.
  Eerst was het voornamelijk ‘s zomers nu het hele jaar door.
  Herhalingen zijn niet zo nodig want tergkijken kan ook tegenwoordig.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.