Woede om Afrika-tweet NOS-gezicht Mustafa Marghadi

Foto: Rick NederstigtNOS-gezicht Mustafa Marghadi heeft behoorlijk wat losgemaakt met een tweet over een vacature bij de nieuwsomroep. Dat is te volgen op Twitter. Marghadi meldde dat de NOS een vacature heeft. “Correspondent worden in Afrika. Voor de echte avonturier“, is het enige wat hij meldde. Vervolgens doken vanuit allerlei hoeken en gaten racismeroepers op. “Oh hemel. Social Justice Warriors achter mijn broek aan omdat ik correspondentschap een avontuur noem. Het is Afrika dus racisme.

Seada vindt het bijvoorbeeld een heel witte uitspraak van Marghadi. “Wow, ik ben een collega van je. En ik zou een cursus ‘hoe kijk ik niet meer alleen door een witte bril’ adviseren. Bevrijdend.

Marghadi vindt het ongelooflijk: “Welke witte bril?!? ik vind correspondentschap daar een avontuur. Zou ik in Spanje ook vinden. Everything is not racism.

Ook Quinsy Gario, initiatiefnemer van de actie Zwarte Piet is Racisme, om de hoek kijken. “Als je constant meegaat met zienswijze van de vijand ben je geen bondgenoot. Je exotiseert.

Gario rilt van Marghadi: “Je kan niet naïef of defensief doen over het feit dat je post in ‘Afrika’ (waar precies?) als ontdekkingsreis wordt gepresenteerd. Je presenteert mensen als exotische bezienswaardigheden. Daar is nogal wat precedent voor en moet je niet willen reproduceren.

Een storm in een glas water, vindt Marghadi het. “Ik ga in niemands zienswijze mee dan mijn eigen. Afrika lijkt me avontuur. Zuid-Amerika. Zuid-Oost Azië. Hoe verder hoe spannender. Mij lijkt het een enorm avontuur om in een land te werken met een compleet andere cultuur dan de onze.

Er wordt meteen vanuit gegaan dat ik het avontuur op een koloniaal toontje bedoel en ik word direct veroordeeld. Ik heb het simpelweg over de praktische en emotionele drempels.

Als het met Afrika te maken heeft mag je iets niet meer avontuurlijk vinden want kolonialisme en exotisering”, zucht hij tot besluit.

Koen de Regt, Afrikacorrespondent voor RTL Nieuws, springt in de bres voor de NOS’er: “Wat een hoop onzin over niks zeg, die ‘ophef’ over de volstrekt normale tweet van Moustafa Marghadi. Afrika-correspondent zijn is een avontuur. Punt.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen