VPRO’s tv-baas Karen de Bok (55) plots overleden

Geplaatst op Fri 20 Jan 2017 om 12:39

Karen de Bok, hoofdredacteur televisie van de VPRO, is donderdag op 55-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar man Emile Fallaux bekendgemaakt, meldt de omroep. De VPRO is ongelooflijk geschrokken van dit tragische nieuws, laat de omroep weten in een verklaring. “Binnen de VPRO heerst grote verslagenheid na dit tragische en onverwachte bericht. Karen de Bok droeg de VPRO in haar hart en met haar verliest de omroep een geliefde collega en een bijzondere vrouw.

Toen De Bok in 2008 hoofdredacteur televisie werd werkte ze al 24 jaar voor de VPRO als programmamaker en eindredacteur. Zij begon haar loopbaan bij de NOS en RTV Rijnmond, waarna zij in 1984 verslaggever werd voor het VPRO radioprogramma Het Gebouw. Later breidde zij haar werkzaamheden uit naar live gesprekken en marathoninterviews. Daarnaast voerde ze de eindredactie over radioprogramma’s als Michelangelo en VPRO aan de Amstel.

In 1997 verlegde zij haar activiteiten naar televisie, waar zij als programmamaker onder meer tekende voor het filmprogramma Stardust, VPRO Thema-avonden en verscheidene documentaires voor Tegenlicht. De Bok was eindredacteur van Zomergasten met Adriaan van Dis en Wintergasten. In 2007 was zij projectleider van de themaweek over democratie Wij zijn de baas.

Onder haar hoofdredacteurschap (tot 2011 samen met Frank Wiering en sindsdien samen met Stan van Engelen) reikte VPRO-televisie tot grote hoogte, aldus de omroep. “In de jaren 2008-2016 won de VPRO tot vier keer toe de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma. Onder haar leiding werden onder meer de succesvolle reisseries zoals Van Dis in Afrika, Van Moskou tot Magadan of Langs de oevers van de Yangtze ontwikkeld, waarmee de VPRO de laatste jaren school maakte.”

Karen had een neus voor talent en een bijzonder scherpe blik voor kwaliteit. Of iets goed was of niet, daarover twijfelde zij nooit lang. Zij koppelde een volstrekte no-nonsens mentaliteit en een gezonde allergie voor managementtaal aan een natuurlijke autoriteit; bijzondere eigenschappen die alleen overtroffen werden door haar lieve, attente en warme persoonlijkheid.”

Foto: VPRO
14 Reacties op “VPRO’s tv-baas Karen de Bok (55) plots overleden”


 1. Liselotte

  waar blijft het topic over Breukhoven, als er iets media is (Free Record Shop), dan is hij het wel

 2. Anonymous

  Zelfgekozen dood ivm depressie zo is te lezen in de kranten.
  Triest dat depressieve mensen geen andere uitweg zien en niet
  geholpen.kunnen worden.

 3. A.M

  Triest, zo zie je maar dat geld en een mooie baan je ook niet altijd gelukkig maken.

 4. Anonymous

  Vreselijk.Stomme rotziekte.

 5. Bart

  De media zegt elke keer weer dat we zo`n gelukkig volk zijn en dan gebeuren er toch vaak van dit soort nare dingen en tegelijkertijd slikken wij volgens de kranten te veel pillen om ons beter te voelen. Tijd om hier eens een programma over te maken.

 6. Frank

  Heel veel sterkte gewenst voor de nabestaanden! En dat op zo’n jonge leeftijd.

 7. aammehoela

  Eens met pardon. Zo’n reactie kan echt niet. Ze laat inderdaad wel een heel mooi serie programma’s achter. En als het zelfmoord is dan is het wel heel erg triest.
  Wat is dat toch de laatste jaren? De zoveelste al.

 8. Anonymous

  @aammehoela

  De economische crisis .Hier zal het wel een andere reden hebben .Sterkte voor de familie .

 9. De Psycholoog

  Zelfmoord zit in je ongelukszaligheid van je hersenen dat je iets dwars zit.

 10. Panda

  Tja, lekker dan.

 11. Mïjn Reactïes Worden Gemodereerd.

  Sterkte voor de nabestaanden van alle mensen die de afgelopen dagen zijn overleden.

 12. Bo de Wijs

  Gecondoleerd aan hen die het betreft.

  Ik vind al jaren de uitstraling van de VPRO depressief overkomen. Het is niet de 1e van de medewerkers(ters) van de VPRO die tot zo’n daad komt.
  Moet eerlijk bekennen dat VPRO programma er zo uit gehaald worden en zelf dan ook de neiging krijgt, alsof niets meer leuk is of leuk mag vinden.

  Zou dat er ermee te maken hebben?

 13. Mïjn Reactïes Worden Gemodereerd.

  Adèle Bloemendaal is ook overleden.

 14. Hannibal

  Op pagina 2 stond tijdje geleden een advertentie van de Stichting de Einder, typisch iets voor de VPRO, altijd neurotisch en melancholisch. Zelfs bij de SGP en de Bijbelbelt valt meer te lachen..

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.