Sylvana wekt woede op met Al Jazeera-interview

Foto: AVROSylvana Simons wekt woede op met een interview dat ze heeft gegeven aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Ze heeft het daarin over racisme in ons land en stelt dat moslims en niet-moslims door onze rechts anders behandeld worden. “Sylvana maakt Nederland zwart bij moslimzender“, concludeert weblog GeenStijl. Simons doet in het interview enkele boute uitspraken. “Moslims en niet-moslims worden anders behandeld in de rechtbank“, stelt de voormalig RTL 4-ster bijvoorbeeld.

Volgens Simons is Nederland institutioneel racistisch. “Het is natuurlijk. Als je rijkdom hebt vergaard door middel van slavernij en kolonialisme, bouw je rechtbanken, het politieapparaat en de rechterlijke macht gebaseerd op dat systeem.

Ze vertelt aan Al Jazeera dat ze daar met haar nieuwe partij Artikel 1 een eind aan wil maken. “Wij zijn de enige partij die het opneemt tegen Geert Wilders. Alle andere partijen zijn onderdeel van de gevestigde orde. Ze bestaan al jaren en werkten mee aan het xenofobische sentiment. Ze knuffelden met rechts uit angst om kiezers te verliezen. Ze stonden erbij en keken ernaar toen het slechter werd.

Simons is zelf hét voorbeeld dat Nederland een racismeprobleem heeft, meent ze. “Ik werd getolereerd als entertainer, maar je kan niet zwart, vrouw, politiek betrokken én invloed op de samenleving willen hebben zonder mensen boos te maken.

Het Al Jazeera-interview wekt veel verbazing op. GeenStijl, de spreekbuis van rechts Nederland, vraagt zich af waar Simons het vandaan haalt dat moslims anders worden behandeld in onze rechtbanken: “Huhwat? Geef ons drie voorbeelden Sylvana, nee twee, nee één, nee doe maar niet denk toch eerst eens na voor je dit soort larie aan nota bene de Qatarese media vertelt.”

De oud-tv-diva moet eens ophouden met doen alsof het in Nederland verschrikkelijk is, stelt het weblog. “Er zijn landen waar je voor atheïsme aan de galg kunt belanden, Syl, en Qatar is er een van. We wensen je veel succes bij het zoeken naar een Nederlandse wet die moslims ter dood veroordeelt.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen