Sunny Bergman teleurgesteld in Claudia de Breij

Sunny Bergman vindt het ongelooflijk dat De Telegraaf maandagavond werd verdedigd in uitgerekend De Wereld Draait Door, onder meer door Claudia de Breij. Dat zegt de linkse tv-maker in een reactie op Facebook. DWDD besprak de ‘asielplaag’-kop van De Telegraaf, omdat veel linkse mensen daar woest over zijn. Dolf Jansen zat aan tafel om er schande van te spreken en Marianne Zwagerman om ze te verdedigen. De Breij verraste door als VARA-personality de kant van Zwagerman te kiezen.

Nu is De Breij voor veel mensen geen gutmensch meer. En ook Bergman is teleurgesteld. “Dus terwijl iedereen de speech tegen Trump van Meryl Streep prijst (ook Claudia deed dat) hebben we hier een zogenaamde linkse omroep die een podium biedt om de grootste krant van Nederland te verdedigen die vluchtelingen consequent dehumaniseert.”

Het is bizar, vindt Bergman. “Let wel: mensen vergelijken met dieren (insecten) is een welbekende strategie die uiteindelijk kan leiden tot genocide.”

Men is tegenwoordig bang om als wegkijker neergezet te worden, stelt ze. “Iedereen aan de DWDD tafel was zo enorm bang beschuldigd te worden van ‘weg kijken’ of ‘de problemen niet te durven te benoemen’ of ‘de bezorgde burger niet serieus nemen’ dat niemand meer stellig durfde op te staan tegen demonisering en onrechtvaardigheid of zelfs niet meer kritisch durfde te vragen om hoeveel ‘criminele illegalen’ ofwel geilligaliseerde migranten het gaat en waar precies de aanklacht van criminaliteit op gebaseerd is.”

Het is hemeltergend: het genormaliseerde gebruik aan de talkshowtafel van het woord ’tuig’ om groepen mensen te kwalificeren, het gegooi met angstdemagogiek en het gedraai van opiniemakers – De Breij twitterde later dat ze juist ook erg tegen dehumaniserende koppen is en ‘wie dat niet horen wil, jammer’. Als je wilt dat mensen iets horen moet je dat ook zeggen.

Lees ook: Claudia de Breij door de mangel na rechtse uitspraken (dinsdag)

Foto: VPRO

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen