Shula Rijxman tegen Den Haag: ‘Laat ons even met rust’

Shula Rijxman wordt er helemaal gallisch van dat de NPO continu onder het vergrootglas van politiek Den Haag ligt. Dat zegt de NPO-baas in een interview met NRC Handelsblad. Nu heeft staatssecretaris Sander Dekker (Media) weer bedacht dat de NPO programmakosten openbaar moet maken als de Tweede Kamer daarom vraagt. Rijxman vindt het niet alleen een slecht plan, maar moet inmiddels ook behoorlijk zuchten van het constante gemekker uit Den Haag.

Rijxman vindt juist dat de overheid moet opstaan voor de NPO in een wereld waarin grote Amerikaanse mediabedrijven de Europese markten bestormen. Ze wil meer steun van de politiek.

De NPO-baas: “Ik wil ten eerste dat de politiek ons in staat stelt onze rol te vervullen; met middelen (50 miljoen extra), en met gegarandeerde toegang tot alle Nederlanders (must-carry). Ten tweede dat een volgend kabinet zich hard maakt voor betere EU-regels. Die moeten een te grote machtsconcentratie in de media voorkomen, zoals nu tussen distributeurs, kabelaars en mediabedrijven.”

Ten derde: laat ons even met rust. We hebben al zoveel over ons heen gekregen; aan kritiek, bezuinigingen, verplichtingen. Laat ons even ons werk doen.

Met dat laatste doelt ze dus op Dekkers transparantieplan. “Ik ben voor transparantie, maar hier ben ik faliekant tegen. Dat leidt tot meer politieke bemoeienis met de inhoud van programma’s, en daardoor wordt onze onafhankelijkheid bedreigd.”

Straks moeten we Wie is de Mol? aanpassen aan de politieke werkelijkheid van een Kamerlid. Die zeephelling moet je niet op”, besluit ze in de krant.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen