‘Schande als PvdA niet mag meedoen aan RTL 4-debat’

Het zou een schande zijn als PvdA-voorman Lodewijk Asscher eind februari niet mee mag doen aan het tv-debat op RTL 4. Dat vindt de linkse VARA-journalist Francisco van Jole, heeft hij gezegd op Radio 1. Alleen de lijsttrekkers van de vier partijen die het hoogst in de Peilingwijzer staan, mogen meedoen aan het RTL 4-debat. PvdA is daarin nu de nummer zeven, na – van groot naar klein – PVV, VVD, VDA, D66, GroenLinks en SP. Van Jole ziet zich een PvdA-ramp voltrekken.

De journalist vindt het een slecht idee om alleen de vier grootsten uit te nodigen. “Als je dat nu doet, krijg je een debat met alleen maar rechtse partijen. Dat is een beetje raar in een land waar de verhouding rechts-links een beetje 50/50 is. D66 is de afgelopen jaren immers ver naar rechts opgeschreven. De linkse kiezer hoeft dan niet eens te kijken, want voor hen is er niks te kiezen.”

Het is bizar, aldus Van Jole. “Je kunt je toch niet voorstellen dat je straks een debat krijgt, waarbij de PvdA, die vier jaar lang in de regering heeft gezeten, ontbreekt. Dat is toch gewoon belachelijk?

Van Jole vindt het een lachwekkende vertoning. “Ik heb begrepen dat RTL een beetje wordt uitgelachen omdat ze zo met dit probleem worstelen. Het slaat natuurlijk helemaal nergens op. Je bent een journalist en dan maak je een inhoudelijke keuze. Dit is geen inhoudelijke keuze. Je kunt niet zeggen dat je een debat organiseert en je de PvdA eruit laat.

Het is inhoudelijk een hele slechte, domme en niet te verantwoorden keuze als je je door de peilingen laat leiden. Dan moet je terug naar school.”

Peter Kee, chef politiek van Pauw, denkt dat het nog behoorlijk spannend wordt. “De eerste vier partijen zijn dan de zogenoemde ‘premiersgegadigden’ en die mogen meedoen aan het debat. Op dit moment zijn dat VVD, PVV, CDA en D66. Die partijen lopen dus al een beetje warm, maar GroenLinks is duidelijk aan het stijgen en lijkt ook kandidaat worden.”

Over twee weken, begin februari, moet bepaald worden welke partijen er deelnemen. “Op dat punt laat RTL wat onduidelijkheid bestaan. Op 1 februari komt de volgende Peilingwijzer, maar die zal in de loop van de week steeds ververst worden als er een nieuwe peiling komt. RTL heeft tegen een paar partijen gezegd dat ze op 1 februari de balans opmaken, maar tegen andere partijen zeggen ze dat weer niet zo duidelijk.

Het verschuift allemaal best wel en het kan heel snel veranderen, aldus Kee. “Bij de PvdA hopen ze toch dat RTL er nog anders tegenaan gaan kijken of dat ze het peilmoment nog een week uitstellen. Ze weten wel dat het heel belangrijk is dat Asscher daaraan meedoet.”

Als Asscher niet mee mag doen, dan ligt dat aan de peilingen, en niet aan RTL, aldus Kee. “Dan is het op dit moment niet zo heel erg vreemd dat je Asscher eruit laat, maar redactioneel is het minder spannend.”

Foto: VARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen