Rechter schuift Heel Holland Bakt-boete van tafel

Foto: SBSDe Heel Holland Bakt-boete van 145.800 euro die Omroep MAX in 2015 opgelegd kreeg van het Commissariaat voor de Media is van tafel. De omroep heeft het dienstbaarheidsverbod uit de Mediawet namelijk helemaal niet overtreden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. Het Commissariaat vond dat MAX de Albert Heijn in staat had gesteld geld te verdienen aan producten gelieerd aan Heel Holland Bakt. Die bakdeal sloot formateigenaar BBC echter achter de rug van MAX om.

De rechtbank stelt vast dat MAX niet kon voorzien dat zijn contract met formateigenaar BBC Worldwide mogelijk tot een boete zou leiden, en wijst op belangrijke verschillen met eerdere zaken waarin boetes waren opgelegd.

Zo heeft MAX een gewone marktprijs betaald voor de rechten op het format van Heel Holland Bakt, bestond er geen contract tussen MAX en Albert Heijn, en is tijdens de uitzendingen van Heel Holland Bakt geen aandacht geschonken aan de bakproducten van Albert Heijn.

Omroepdirecteur Jan Slagter is tevreden met de uitspraak: “Wij zijn natuurlijk ontzettend blij dat we door de ogen van de rechtbank de Mediawet niet hebben overtreden en dat we de boete teruggestort krijgen. Fijn dat dit achter de rug is en op naar seizoen vijf!

Het Commissariaat voor de Media heeft zes weken om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Foto: MAX

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen