‘Politiek bemoeit zich straks nog met aantal camera’s’

Gerard Timmer, baas van BNN-VARA, keert zich net als omroepcollega’s als Jan Slagter en Shula Rijxman fel tegen het plan van staatssecretaris Sander Dekker (Media) voor meer transparantie bij de NPO. Dat heeft hij laten weten op Radio 1. De NPO moet nu al verantwoording afleggen over zijn uitgaven bij mediawaakhond Commissariaat voor de Media, eventueel ook op titelniveau, maar Dekker wil dat óók de Tweede Kamer financiële details krijgt als daarom wordt gevraagd.

Als een Kamerlid wil weten wat een bepaald programma kost of wat bepaalde rechten kosten, en hij of zij een goede reden heeft om dat te vragen, moet de NPO met de billen bloot, vindt Dekker.

Maar Timmer vindt dat een gevaarlijke ontwikkeling. “Je kunt de kosten van die programma wel openbaar maken, maar je moet je elke keer bedenken waarom je dat eigenlijk wil doen. Het gevaar zit er in dat je dat structureel gaat doen, dat je een bemoeienis krijgt van de politiek.”

Timmer vreest dat er bijvoorbeeld gezeurd gaat worden over de kosten van een decor zoals dat van Heel Holland Bakt. “Wie gaat straks bepalen hoe duur een decor mag kosten en hoeveel dagen ik mag besteden aan een programma dat aan onderzoeksjournalistiek mag maken?

Politici zijn geen tv-makers, maar zullen volgens Timmer wel ongefundeerde uitspraken gaan doen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid cameramannen. “Heb ik daar drie camera’s of zes camera’s voor nodig? Laat dat gewoon over aan de experts. Laat die inhoudelijke autonomie waar het hoort: bij de publieke omroep zelf.

Straks is er een politicus die Spuiten & Slikken niet NPO-waardig vindt, aldus Timmer. “Dan krijg je: kun je dat geld niet beter besteden aan een aflevering over onderzoeksjournalistiek? Die discussie moet je niet willen hebben. De taak over de functie van de publieke omroep moet je eens per zoveel jaar voeren en in de breedte.

We moeten in ons land niet doen alsof de NPO een geldverslindend orgaan is, besluit hij. “We mogen ons meten met landen als Kroatië, Malta en Portugal. In Duitsland of Engeland hebben ze vier keer zo veel geld tot hun beschikking.”

Foto: Annemieke van der Togt/BNN-VARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen