Peilingwijzer waarschuwt RTL 4 voor foutmarges

Peilingwijzer-baas Tom Louwers heeft RTL 4 gewaarschuwd voor de foutmarges in zijn Peilingwijzer, het gemiddelde van de belangrijkste opiniepeilingen. Hij vindt het onhandig dat de tv-zender de samenstelling van het premiersdebat op 26 februari laat afhangen van zijn wijzer. Dat laat hij weten in de Volkskrant. RTL 4 laat alleen de vier partijen toe die het hoogst staan in de Peilingwijzer. Dat PVV en VVD meedoen, ligt er dik bovenop, maar de nummers drie tot en met zeven liggen erg dicht bij elkaar.

Louwerse vindt het onhandig. “Ik heb ze in november meteen gewaarschuwd voor de foutmarges die bij de Peilingwijzer horen. Het probleem is dat de derde, vierde, vijfde, zesde en zevende partij erg dicht bij elkaar zitten, waardoor je soms niet met zekerheid kan zeggen wie groter is.”

Op basis van de huidige Peilingwijzer zouden PVV, VVD, CDA en D66 meedoen, terwijl het verschil tussen D66 en GroenLinks bijvoorbeeld binnen de foutmarge valt. “Het kan dus ook dat GroenLinks groter is. Je kunt net zo goed een muntje opgooien. Dit lijkt me geen goeie koers van RTL.

In het artikel ‘Iedereen wil in RTL’s gamechanger’ (via Blendle) beschrijft Volkskrant de onrust in Den Haag. Alle partijen doen geheimzinnig over de gesprekken achter de coulissen, stelt de krant.

GroenLinks en D66 hebben er geen belang bij dat de hele selectiemethodeverandert, want dan profiteert juist de PvdA. Als de huidige 35 PvdA-zetels in de Kamer toch gaan meetellen bij het uitnodigingsbeleid, schuift Lodewijk Asscher aan bij het premiersdebat. Klaver en Pechtold blijven dan thuis.”

Lees ook: ‘Schande als PvdA niet mag meedoen aan RTL 4-debat’ (vandaag)

Foto: WNL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen