NPO 1 had geen back-up voor oudejaarsconference

NPO 1 had op oudejaarsavond geen back-up klaarliggen voor de oudejaarsconference van Claudia de Breij. Dat vertelde de cabaretière maandagavond in De Wereld Draait Door. De conference werd live uitgezonden en live-uitzendingen zijn kwetsbaarder dan vooraf opgenomen programma’s. Toch had NPO 1 geen uitwijkmogelijkheid. “We hadden hem de avond ervoor opgenomen. Maar uiteindelijk bleek dat die opname stuk was en hij ook niet gebruikt kón worden.”

Om haar niet nerveus te maken, hield haar VARA-baas dat geheim voor De Breij. “Dat zei ze mij pas om twaalf uur na de oudejaars. We hadden dus geen back-up en die moet er zijn voor het geval er iets onverhoopts gebeurt. Er had dus echt niet iets mis mogen gaan.”

De VARA kneep hem wel een beetje. Na de opname van haar conference op 30 december, suggereerde de omroep dat het misschien beter de opname kon uitzenden op oudejaarsavond. “Onze baas bij de VARA zei: ‘We zenden deze morgen lekker uit’, want ze was zo blij dat het zo goed was gegaan. Ik wilde het echter absoluut niet. Ze meende het ook niet echt.

Waarom wilde De Breij eigenlijk per se live? “Ik was geïnspireerd door Herman Finkers vorig jaar, die het beargumenteerde met dat er maar eigenlijk één avond is waarop het ertoe doet dat het op die avond gebeurt. Het wordt elke dag twaalf uur, maar op oudejaarsavond leef je daar naartoe en dat moet je voelbaar maken.

Het was iets presteerderigs. Ik dacht: als het kan, dan wil ik het.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen