‘NOS wil Radio 1 Journaal gezellig en niet te kritisch’

Het NOS Radio 1 Journaal, dé ochtendspitsshow van Radio 1, gooide het roer op 1 januari 2016 behoorlijk om: het duo Frederique de Jong en Marcel Oosten werd vervangen door Jurgen van den Berg. De NOS gaf aan met een nieuwe stem én een ander forma een ‘breder’ publiek te willen bereiken. Nu onthult De Jong welke redenen zij te horen kreeg voor haar ontslag: te kritisch en niet gezellig genoeg. “Ik ben van het NOS Radio 1 Journaal gehaald omdat ik te kritisch was.”

De Jong vertelt aan RadioFreak dat ze dat als een compliment beschouwt. “Het nieuws moest ‘gezelliger’ worden – dat is letterlijk zo gezegd bij de NOS.”

Het betekende haar exit bij de landelijke radio. “Vervolgens waren er wel andere omroepen geïnteresseerd maar die vonden mij ‘teveel NOS’. Toen ik zei: maar ik heb veel langer bij BNR gepresenteerd, zei men: ‘ja, maar dat hebben we niet gehoord’. Hilversum is echt een grappige planeet.

Tegenwoordig is ze mediator bij start-ups van het bedrijf Startup Bootcamp, eindredacteur van het ‘Nieuws voor de Vooruitgang’ op Sublime FM en debat- en gespreksleider.

Radio luisteren doet ze nog steeds. “Ik luister Sublime FM, BNR Nieuwsradio en Radio 1, en ik luister veel podcasts. Vooral Amerikaanse podcasts.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen