Nieuwsuur zwaait Barack Obama uit

Geplaatst op Tue 10 Jan 2017 om 9:01

Het NPO 2-programma Nieuwsuur staat zowel vandaag als morgen voor een belangrijk deel in het teken van de Amerikaanse president Barack Obama, die over tien dagen wordt opgevolgd door Donald Trump. Dat heeft NOS/NTR laten weten. Obama schreef in november 2008 geschiedenis door als eerste zwarte kandidaat de Amerikaanse verkiezingen te winnen. Acht jaar later neemt hij afscheid en onderzoekt Nieuwsuur wat er straks, onder Trump, overblijft van zijn nalatenschap.

Aan de hand van gesprekken met oud-kabinetsleden, voormalig Witte Huis-medewerkers en andere betrokkenen maakt Nieuwsuur de balans op. Eelco Bosch van Rosenthal sprak onder anderen met voormalig CIA-directeur Leon Panetta over de nacht dat Bin Laden werd gedood.

In Chicago bezocht hij Austan Goolsbee, die aan het hoofd stond van Obama’s economische adviesraad tijdens de zogeheten ‘Grote Recessie’ aan het begin van diens presidentschap.

Arjen van der Horst sprak in Washington met Patrick Gaspard, die als directeur politieke zaken van het Witte Huis steun moest verwerven voor Obama’s gezondheidszorgwet, en met Bill Kristol, hoofdredacteur van het conservatieve weekblad The Weekly Standard.

Verder komen onder anderen aan het woord Obama’s biograaf David Maraniss, de bekende klimaatactivist Bill McKibben, Black Lives Matter-oprichter Patrisse Cullors en Robert Ford, die in 2014 stopte als ambassadeur in Syrië uit frustratie over Obama’s Midden-Oostenbeleid.

De uitzending van vanavond gaat over Obama’s binnenlands beleid, die van morgen over zijn buitenlands beleid. De uitzending is om 22.00 uur op NPO 2.

Foto: Pete Souza
8 Reacties op “Nieuwsuur zwaait Barack Obama uit”


 1. Den Draaiert Joost

  Waarom?

 2. Anonymous

  Doei opgeruimd staat netjes. Weg met de oorlogspresident

 3. Frank

  Barack Obama, de meest overschatte president aller tijden.
  De man met 2 gezichten en een dubbele agenda.

 4. Werner

  en over 4 jjaar de eerste vrouwelijke president met een donkere huidskleur, Michelle Obama!

 5. Bart

  Kijk maar naar je pc/laptop Joost, het merk van je scheermesjes, de zeep, het tussendoortje dat je eet, het afwasmiddel dat je gebruikt, de muziek op de radio, de films op tv. Alles is….

 6. Realist

  Ik vind Obama ook een hele aardige, grappige man. Maar dat gedweep met de man is om te kotsen, zo ontzettend veel heeft-ie namelijk niet bereikt. Zelfs Guantanamo Bay sluiten is mislukt.

 7. Tony peronie

  De man van de NWO die de complete wereld illegaal afluistert. Weinig gedaan om Goerge Bush en die andere kindermoordernaar Tony Blair voor het internationale gerecht te krijgen. Ga lekker afluisteren je hebt er een puinhoop van gemaak, Yes we scan.

 8. Anonymous

  Oeleboelebama heeft er niets van gebakken.
  De mazzel hè, klootzak.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.