‘Misschien is KRO-NCRV iets voor Erland Galjaard’

Als RTL’s televisiebaas Erland Galjaard écht zo’n moeite heeft met trash-tv, kan hij misschien beter overstappen naar de publieke omroep. Dat stelt tv-recensent Hans Beerekamp vandaag in NRC Handelsblad. Youp van ’t Hek heeft zijn pijlen gericht op de RTL-baas, omdat hij op de bühne acteert als hoeder van de goede smaak, maar ondertussen hulpeloze mensen gebruikt voor tv-amusement. “Erland werkt bij RTL, hij is niet RTL“, verdedigde zijn vrouw Wendy van Dijk hem.

Daaruit maakt Beerekamp op dat Galjaard kennelijk niet de macht heeft om trash-tv als de soap van Peter Jan Rens tegen te houden. “Daar zou je uit kunnen afleiden dat de programmadirecteur het niet alleen voor het zeggen heeft en ook niet zo gelukkig zou zijn met excessen bij de hulptelevisie (daar bood hij al eerder excuses voor aan) en dit soort exploitatie van mensen met weinig andere keuze dan zo’n aanbod met beide handen aannemen.

Want dat de Rens-soap het zoveelste trash-tv-programma van RTL is, staat als een paal boven water, aldus Beerekamp. “Natuurlijk is het tinnef, exploitatie en neerbuigende uitlachtelevisie“, zegt hij.

Maar, vervolgt hij: “RTL zendt al jaren dit soort programma’s uit, waarin aan de onderkant van de samenleving verkerende, maar schilderachtige en verbaal sterke landgenoten laten zien hoe ze proberen te (over)leven.

Het is een spagaat: Galjaard wil RTL minder plat maken, meer kwaliteit tot stand brengen. Een loffelijk streven, maar vooralsnog blijkt dat de kwadratuur van de cirkel. Er is net een vacature voor programmadirecteur KRO-NCRV.

De NRC-column ‘Realitysoap Peter Jan Rens is uitlachtelevisie als gebruikelijk’ van Hans Beerekamp kunt u lezen op de website van NRC.

Lees ook:
Youp van ‘t Hek: ‘Erland Galjaard is gewoon een lul’ (zondag)
Wendy van Dijk: ‘Youp van ‘t Hek wil gewoon scoren’ (zondag)
Jan Dijkgraaf vindt Wendy van Dijk onverstandig (maandag)
Jean-Pierre Geelen blij met verzet tegen Erland Galjaard (maandag)
Evert Santegoeds: ‘Youp hard aangekomen bij Erland’ (maandag)
Peter van der Vorst: ‘Wendy van Dijk onverstandig’ (dinsdag)
‘RTL kan zich niet langer kijkcijfertellend verstoppen’ (dinsdag)
‘Galjaard-kampt hapt heerlijk op Youp van ’t Hek’ (dinsdag)

Foto: RTL

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen