Filemon onderzoekt op tv of hij autisme heeft

Na zijn tv-reeks Filemon Staat Strak komt Filemon Wesselink opnieuw met een programma waarin hij zelf centraal staat: Het Is Hier Autistisch. Hierin onderzoekt hij of hij autistisch is. Dat heeft BNN laten weten. Wesselink vermoedt volgens BNN al een tijd dat hij een autismespectrumstoornis heeft en start daarom een confronterend en intensief onderzoek bij medici, maar ook middels gesprekken met zijn naasten. “Er wordt mij vaak verweten dat ik autistische trekken hebben.”

Hij vervolgt: “Doe niet zo autistisch, krijg ik vaak naar mijn hoofd geslingerd. Maar wat is autisme nu precies? Er is nog zoveel onduidelijk rondom deze stoornis. Ik ben benieuwd of ik het zelf heb en wat het betekent om het etiket autisme te krijgen.”

Naast zijn eigen zoektocht spreekt Wesselink verschillende mensen bij wie autisme is gediagnostiseerd. Zo ontmoet hij in Amerika een autistische savant met een fenomenaal muzikaal talent, gaat hij langs bij een jongen met een fascinatie voor knikkers die eigenhandig de meest spectaculaire knikkerbanen bouwt en bezoekt hij een tiener die vanwege zijn autisme op geen enkele middelbare school terecht kan.

Wesselink bezoekt een instelling voor kinderen die dag en nacht begeleiding nodig hebben en ziet in de VS hoe mensen met autisme worden getraind voor banen in de high-tech sector in Silicon Valley.

Het Is Hier Autistisch is vanaf 19 januari iedere donderdag om 21.05 uur te zien bij BNN op NPO3.

Foto: BNN

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen