Fajah Lourens opnieuw aangepakt door RTL Boulevard

Geplaatst op Wed 18 Jan 2017 om 9:33

Fajah Lourens werd dinsdag opnieuw aangepakt door RTL Boulevard. Nadat haar eerste dieetboek vorig jaar april al werd afgekraakt in de showrubriek, was dinsdagavond ook haar tweede boek aan de beurt. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. De 17-jarige anorexiapatiënt Eva Pluim deed in het openingsitem haar beklag over Lourens dieetboek Killerbody 2. “Fajah zegt kunnen heel triggerend zijn voor mensen zoals ik met een eetstoornis maar ook voor mensen die het aan het ontwikkelen zijn.”

Volgens Lourens heeft zij 1300 kilocalorieën per dag nodig. Als ze op dieet is eet ze er nog wat minder. Eva Pluim: “Wat ze hier zegt, daar word ik echt heel boos over, want een diëtist heeft weleens tegen mij gezegd: ‘Je moet alleen al 1100 tot 1300 kilocalorieën eten om je hart te laten pompen.’ Wat ze zegt is dat haar dagelijkse behoefte rond de 1350 kilocalorieën is, wat gewoon niet kan.”

Pluim denkt dat Lourens zich niet realiseert dat het beeld wat zij creëert levensgevaarlijk is voor kwetsbare meisjes. “Natuurlijk is er met mensen met een eetstoornis meer aan de hand. Het is een psychische aandoening, maar het bestaat wel doordat je een voorbeeld ziet.”

Ze besluit: “Wat Fajah zich niet realiseert is dat er jaarlijks zo’n tien tot vijftien procent van de mensen met een eetstoornis overlijden. Die mensen kunnen hun lichaam pas echt een killerbody noemen.

Marijn de Vries, columnist in Trouw, is ook kritisch: “Het was tot daar aan toe geweest als Fajah haar levensstijl lekker voor zichzelf had gehouden. Maar nee: ze heeft er een businessmodel van gemaakt. Een businessmodel dat een ongezonde leefstijl promoot. Een blokjesbuik betekent: veel te mager. 1200 kilocalorieën eten betekent jezelf verhongeren.”

RTL Boulevards eetexpert Miljuschka Witzenhausen denkt dat het eten van 1300 kilocalorieën niet normaal is: “Het is eigenlijk topsport wat hier beschreven wordt. 1200 of 1300 kilocalorieën en daarnaast trainen: dat is topsport. Drie boterhammen met kaas is al 1200 kilocalorieën. Ik eet dat vaak voor mijn ontbijt.

Peter R. de Vries sprong in de bres voor Lourens: “Het is toch iemands goed recht om een ander verhaal op te schrijven? Ik verzet me ook een beetje tegen dit verhaal alsof het allemaal niet zou mogen. Er worden ook boeken over wijn gepubliceerd. Dan zeggen we toch ook niet: ‘Hier kun je alcoholist van worden.’

Lourens zelf laat weten: “Ik vind het echt heel vervelend dat er een kleine groep is die misschien onzeker wordt, maar dat is niet mijn bedoeling. Ik snap dat het leuke televisie is, hoor, vertellen dat ik anorexia aanjaag, maar het is gewoon niet realistisch.”

Lees ook: Fajah Lourens krijgt kritiek op optreden bij TV Café (maandag)

 
20 Reacties op “Fajah Lourens opnieuw aangepakt door RTL Boulevard”


 1. Anouk Smullers

  Haar vader Lesley was een ……….

 2. Dennis de D.

  Nou, Peter, als er in zo een wijnboek staat dat iemand vijf glazen wijn moet drinken per dag, neem ik aan dat er ook weerstand tegen dat boek ontstaat…

 3. Walter

  Meiden moeten 2x nadenken voordat ze achteloos achter Lourens aanhobbelen over dit boek. Dit boek lezen is hetzelfde als een vinger in je keel steken en jezelf uithongeren.

  Je moet maar trots zijn op jezelf Lourens, je zakken vullen over ruggen van kwetsbare en uithongerende meisjes.

 4. Dieet Joop

  Als dank mag Peter, heeft toch een vrije relatie, er een keer overheen.
  Meneer bepaalt kennelijk onze gedachte.

  Het is natuurlijk dom dat al die, niet alleen tokkie, vrouwen als kudde achter elkaar aan huppelen en dat boek kopen. Eerst was het Lidl Sonja Bakker en dan volgt weer een volgende gelukszoekster.

  Met een zak chips in de hand dat boek lezen.
  Gewoon uit die stoel, meer bewegen, minder koolhydraten en veel water drinken .en even geen alcohol. Mijn gratis dieet

 5. Anonymous

  Stop met het eten van worsten doet wonderen!

 6. Anonymous

  Sommige mensen zien eruit naar wat ze eten. Er zijn mensen die echt op varkens lijken. Je ziet zo aan hen wat ze eten.

 7. lvs2015

  BNérs die liegen altijd dat is de norm en voorbeelden te over aangezien ze alles voor geld doen en het vervolgens zo inpakken dat het lijkt alsof ze echte specialisten zijn op eetgebied. Niet dus want ze werven gewoon alias doen niks anders wat mensen in info-commercials ook doen. Luchtig kletsen,beetje dwepen met semi-wetenschappelijke testen om het in te pakken en vervolgens denken dat ze de nieuwe eetgoeroe zijn terwijl de echte specialisten al jaren roepen dat al die gezonde dieeten van BNérs ongezond zijn op de lange duur. Logisch want een BNér wil boekjes verkopen en dus geld verdienen en dan zeggen en beweren ze alles en liegen hoort er dus ook bij.

 8. RB

  Wat Dennis de D. zegt. De Vries slaat hier de plank even flink mis.

 9. Arnoud Tempelman

  Het is een wonder dat Fajah nog kan praten met die opgespoten bovenlip.

 10. Jeroen

  Faya is geen food deskundige maar een goede marketeer helaas.

 11. GW

  Even een citaat uit Marijn’s facebook-bericht:

  “En nu, nu ik gestopt ben, is mijn lichaam veranderd. Ik ben niet heel mager meer. Vooral rond mijn billen wordt het blubberiger, minder strak, minder ‘hard’. Iets wat ik zelf al met moeite accepteren kan, omdat ik weet hoe ik ooit was, maar door dit soort meiden walg ik soms van mezelf. Terwijl het eigenlijk andersom is: het is walgelijk wat zij doen, en wat ze verspreiden.” Einde citaat.

  Niemand anders dan jijzelf is verantwoordelijk voor jouw lage zelfbeeld. Marijn De Vries gebruikt Fajah Lourens als bliksemafleider voor de zelfhaat die ze zelf nog niet onder controle heeft. Ik vind het dieet qua kcal ook aan de lage kant en Lourens een vermoeiende narcist (“alle critici zijn haters huilie huilie”) maar dit hysterische mens Marijn de Vries vind ik nog vermoeiender.

 12. Woodstock

  Ik ben het deels wel met Peter eens. Kom op zeg, als je gaat zeggen dat mensen door zo’n boek een eetstoornis oplopen, zou dat héél misschien toepasbaar zijn op een heel klein percentage. Zou je daarom niet zo’n boek moeten uitgeven?

  Dan mag je ook geen boeken over misdadigers uitgeven, want wie weet wordt er iemand door geinspireerd.

  Wat een onzin. Als je een eetstoornis hebt, moet je sowieso geen dieetboeken kopen.

 13. Jan

  Coke dealer was haar vader

 14. De echte Kirth Gersen

  Wat een gezeik, lees je het boek niet.

 15. Zaszanorkz

  1300 kilocalorieën per dag kan als je de hele dag een rustig en zittend doorbrengt. Het lichaam zit dan in de spaarstand en gebruikt het minst aan energie.

  Maar ja, dan lees je dan Mevr Lourens dagelijks sport en er krachttraining naast doet. Dat kan maar 2 dingen betekenen. Mevr Lourens liegt om haar boekje te doen verkopen of zij valt dagelijks een paar keer flauw. Trek zelf de conclusie maar.

 16. Marly van der velden Lover

  Fajah is een gevaar voor de gezondheid van uw kind !

 17. Insider

  “Drie boterhammen met kaas is al 1200 kilocalorieën. Ik eet dat vaak voor mijn ontbijt.”

  Is DE GROOTSTE FLAUWEKUL EVER!! zucht….

 18. Xerxes

  @Insider

  Bek dicht.

 19. Insider

  @Xerxer: lekker inhoudelijk van je joh! Het zijn wel de feiten :-))

 20. Xerxes

  Feit op je bakkes.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.