Fajah Lourens opnieuw aangepakt door RTL Boulevard

Fajah Lourens werd dinsdag opnieuw aangepakt door RTL Boulevard. Nadat haar eerste dieetboek vorig jaar april al werd afgekraakt in de showrubriek, was dinsdagavond ook haar tweede boek aan de beurt. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. De 17-jarige anorexiapatiënt Eva Pluim deed in het openingsitem haar beklag over Lourens dieetboek Killerbody 2. “Fajah zegt kunnen heel triggerend zijn voor mensen zoals ik met een eetstoornis maar ook voor mensen die het aan het ontwikkelen zijn.”

Volgens Lourens heeft zij 1300 kilocalorieën per dag nodig. Als ze op dieet is eet ze er nog wat minder. Eva Pluim: “Wat ze hier zegt, daar word ik echt heel boos over, want een diëtist heeft weleens tegen mij gezegd: ‘Je moet alleen al 1100 tot 1300 kilocalorieën eten om je hart te laten pompen.’ Wat ze zegt is dat haar dagelijkse behoefte rond de 1350 kilocalorieën is, wat gewoon niet kan.”

Pluim denkt dat Lourens zich niet realiseert dat het beeld wat zij creëert levensgevaarlijk is voor kwetsbare meisjes. “Natuurlijk is er met mensen met een eetstoornis meer aan de hand. Het is een psychische aandoening, maar het bestaat wel doordat je een voorbeeld ziet.”

Ze besluit: “Wat Fajah zich niet realiseert is dat er jaarlijks zo’n tien tot vijftien procent van de mensen met een eetstoornis overlijden. Die mensen kunnen hun lichaam pas echt een killerbody noemen.

Marijn de Vries, columnist in Trouw, is ook kritisch: “Het was tot daar aan toe geweest als Fajah haar levensstijl lekker voor zichzelf had gehouden. Maar nee: ze heeft er een businessmodel van gemaakt. Een businessmodel dat een ongezonde leefstijl promoot. Een blokjesbuik betekent: veel te mager. 1200 kilocalorieën eten betekent jezelf verhongeren.”

RTL Boulevards eetexpert Miljuschka Witzenhausen denkt dat het eten van 1300 kilocalorieën niet normaal is: “Het is eigenlijk topsport wat hier beschreven wordt. 1200 of 1300 kilocalorieën en daarnaast trainen: dat is topsport. Drie boterhammen met kaas is al 1200 kilocalorieën. Ik eet dat vaak voor mijn ontbijt.

Peter R. de Vries sprong in de bres voor Lourens: “Het is toch iemands goed recht om een ander verhaal op te schrijven? Ik verzet me ook een beetje tegen dit verhaal alsof het allemaal niet zou mogen. Er worden ook boeken over wijn gepubliceerd. Dan zeggen we toch ook niet: ‘Hier kun je alcoholist van worden.’

Lourens zelf laat weten: “Ik vind het echt heel vervelend dat er een kleine groep is die misschien onzeker wordt, maar dat is niet mijn bedoeling. Ik snap dat het leuke televisie is, hoor, vertellen dat ik anorexia aanjaag, maar het is gewoon niet realistisch.”

Lees ook: Fajah Lourens krijgt kritiek op optreden bij TV Café (maandag)

 

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen