‘Beslissende rol voor RTL bij Kamerverkiezingen’

RTL 4 heeft als organisator van het RTL Verkiezingsdebat op zondag 26 februari enorm veel invloed op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat stelt opiniepeiler Maurice de Hond op Peil.nl. Aan het RTL Verkiezingsdebat mogen slechts vier lijsttrekkers meedoen. Het is nog niet bekend wie de uitverkorenen zijn. “Zonder dat u het waarschijnlijk beseft, zal in de komende drie weken een beslissing vallen, die veel invloed zal gaan hebben op de campagne en de verkiezingsuitslag.”

Die beslissing is wie de vier politici zijn die mee mogen doen aan het debat. “Een debat dat zowel in 2003 als in 2012 een cruciale rol speelde bij de uiteindelijke uitslag bij de verkiezing. Vanaf het moment van het debat heeft in 2003 ‘new kid on the block’ Wouter Bos en in 2012 ‘new kid on the block’ Diederik Samsom een grote stijging in electorale aanhang meegemaakt.

Er is politici dus veel aan gelegen om mee te mogen doen, weet De Hond. “RTL heeft aangekondigd dat de volgorde van Peilingwijzer bepalend zal zijn voor wie er uitgenodigd worden. Op basis van de huidige scores is het zeker dat PVV en VVD zal gaan meedoen.”

Naar wie de overige twee plekken gaan is nog onduidelijk. “Bij de laatste Peilingwijzer (van 18 december) staan de 5 volgende partijen binnen 2 procent van elkaar: D66, CDA, GroenLinks, SP en PvdA. Of Pechtold, Buma, Klaver, Roemer of Asscher aan dat debat meedoet, zal een groot verschil maken voor de dynamiek van dat debat en zal ook een fors gevolg hebben voor de daaropvolgende campagne, andere debatten en de uitslag op 15 maart.

Volgens De Hond zal RTL zijn keuze begin februari bekendmaken. De Hond maakt zich echter zorgen of RTL dan wel kan beschikken over een actuele peiling. Zijn zorgen beschrijft hij uitgebreid in De Stemming.

Foto: VARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen