Tijs van den Brink hoopt op tv-programma Adieu Allah

Tijs van den Brink hoopt dat er een dag komt dat moslims kritisch naar hun eigen geloof durven te kijken en er een islamitische variant op zijn programma Adieu God komt. Dat zegt de EO-ster op de website Nieuwwij.nl. In Adieu God? voert Van den Brink exitgesprekken met kerkverlaters. “Ik vind het mooi dat bij een christelijke omroep als de EO de ruimte bestaat om zo’n programma te maken. En ik prijs de dag dat er een moslim opstaat die Adieu Allah? maakt“, zegt de bekende EO-man.

Van den Brink ziet niet snel een moslim opstaan die zo’n programma maakt. “Dat is precies de reden dat ik me publiekelijk best kritisch uitlaat over de islam: ik vrees dat die moslim een hele zware tijd tegemoet gaat.

Jammer, vindt hij. “Kritiek is superbelangrijk. Het is gratis advies en bied je de kans om te groeien. Het is een van de redenen waarom we bij de EO het programma Adieu God? maken. Wat zeggen de mensen die zich (meestal) hebben afgekeerd van de kerk eigenlijk tegen ons? Kunnen we daarvan leren? Hoe verhouden we ons tot die kritiek?

Moslims kunnen echter niet tegen kritiek, meent Van den Brink. “Kritiek op de Koran, op Mohammed of op Allah, zoals we die in Adieu God? kennen op de Bijbel, op Jezus en op God, ligt supergevoelig binnen de islam.

Ik snap dat, want ik vind het ook vaak heftig om verwijten aan het adres van God en de Bijbel aan te horen in Adieu God? Maar ik vind het nodig en heilzaam om dat wel te doen, hoe pijnlijk ook. Ik hoop dat de bereidheid van moslims om dat ook te doen groeit in de komende tijd.

Foto: EO

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen