Sywert verwacht komst van live factchecking op tv

Foto: Elvin BoerSywert van Lienden denkt dat live factchecking zijn intrede gaat maken op de Nederlandse televisie in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Dat zegt de DWDD-bekendheid in Veronica Magazine. Volgens Van Lienden moeten media meer aandacht besteden aan het bestrijden van uitspraken die niet kloppen. “Media moeten daarop inspelen. Ik sluit niet uit dat er bij de komende verkiezingen in Nederland live factcheking toegepast zal worden“, zegt de politiekdeskundige.

Live factchecking betekent dat tv-zenders onderin beeld zetten of een uitspraak van een politicus wel of niet klopt. “Zodat je als kijker bijna meteen te zien krijgt of het klopt wat een politicus zegt.

Van Lienden denkt dat politici dan extra goed opletten dat alles klopt wat ze zeggen. “Je geloofwaardigheid staat anders meteen onder druk. Mensen denken: als ik je nu niet kan geloven, waarom dan de volgende keer wél?

Dat zouden de mensen ook kunnen denken bij Van Lienden, die dit jaar zelf behoorlijk blunderde in DWDD. “Dat is voor mij wel een wake-up-call geweest. Ik werd na de uitzending zelfs bedreigd.

Foto: VARA

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen