Rabohorror in EenVandaag: rubriek zoekt meer verhalen

De Rabobank kreeg donderdagavond flink wat negatieve publiciteit te verwerken: voor het oog van 995.000 kijkers bracht EenVandaag de reportage ‘Aan de grond door de Rabobank’. Ondernemer Ronald Loman uit Woerden deed zijn verhaal in het programma. In 2010 had hij nog een vrijstaand huis, een leaseauto en perspectief, nu woont hij op een camping. Loman is gedupeerd omdat er 35.000 euro van zijn rekening is afgeschreven nádat hij zijn Rabobank-pas had geblokkeerd.

Het bedrag is afgeschreven door zijn oud-zakenpartner, die tevens voorzitter is van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Utrechtse Heuvelrug. “Loman is in alle staten en stelt de Rabobank aansprakelijk: hoe kan de pas weer zijn gedeblokkeerd zónder dat hij hier iets van af weet? Is de bank zijn eigen commissaris tegemoet gekomen?“, aldus EenVandaag.

De gang naar de rechter pakt niet uit zoals de Rabobank had gehoopt. De zaak eindigt in een keiharde tik op de vingers: de bank heeft haar zorgplicht geschonden. “Door de bankpas in strijd met de voorwaarden te deblokkeren heeft Rabobank misbruik van de bankpas mogelijk gemaakt“, stelt de rechter.

Desondanks wijst de bank aansprakelijkheid af en weigert de zaak tot de dag van vandaag met hem en zijn adviseur Jelle Hendrickx van de Stichting Kredietverdriet op te lossen, aldus EenVandaag.

EenVandaag-journalist Jan Salden is naar aanleiding van dit verhaal op zoek naar nog meer eventuele horrorzaken. “Ook de dupe van handelen van uw bank? Mail naar [email protected]“, roept hij op.

Uit de financiële sector krijgt Salden op Twitter woeste reacties, omdat de reportage suggestief zou zijn. Bankier Peter: “Zal deze flapdrol ook durven te schrijven: ‘Bent u goed behandeld door uw bank?’ Nee he? Past niet he?

Ah. U zou graag een uitzending zien met klanten die keurig behandeld worden?“, reageert de journalist.

Gewone kijkers reageren woest op de uitzending. “En diegene die het geld weggesluisd heeft wat gebeurd daarmee? Kan toch niet zomaar zijn dat hij geen blaam treft“, zegt Minnie.

En Harry: “Het zijn en blijven bloedhonden bij de Rabobank. Een kwaadaardig gezwel in onze samenleving.

Rabobank wijst op Twitter op een document op de website van EenVandaag. Daarin geeft de bank uitgebreid antwoord op gestelde vragen.

Foto: Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen