MAX-baas Jan Slagter gewond bij terreuraanslag

Omroep MAX-baas Jan Slagter is vorige week dinsdag gewond geraakt bij een terroristische aanslag in Mali. Hij heeft zijn knie gestoten. Dat vertelde de omroepbaas donderdagavond in Pauw. Slagter was op bezoek bij Nederlandse militairen in Mali voor het programma Missie MAX, waarin hij militairen verrast met filmpjes van thuis. Er werd hem op het hart gedrukt dat er echt nooit iets gevaarlijks is gebeurd bij het kamp, maar uitgerekend toen Slagter op bezoek was, ging het goed mis.

Er vond een terreuraanslag plaats op het vliegveld naast het kamp van de VN-militairen. “Het was een dinsdagavond om half zeven, we zaten in de eetzaal en toen was er een explosie. Een enorme knal buiten, ik heb nog nooit zo’n geluid gehoord. Je hoorde dat het dichtbij was.”

De militairen in de eetzaal reageerden paniekerig. “Binnen drie seconden lagen er driehonderd man op de grond. Het was een reflex van alle militairen, dus wij gingen ook maar op de grond. Dan lig je daar en kijk je naar elkaar. Je ziet dan heel veel angst in de ogen. Er was ook veel geschreeuw in de eetzaal. Het was allemaal in het Duits en er werd met tafels geschoven.

Heel even dacht Slagter dat de dood naderde. “Toen dacht ik echt, en met mij velen, dat die terroristen in de eetzaal waren. Wat er dan door je heengaat is angst. Normaal moet je twee minuten op de grond blijven liggen en dan naar een gepantserde chalet toegaan. Na een minuut stonden de special forces van de Duitsers op en die renden naar buiten.”

Slagter, zijn cameraman, geluidsman en regisseur renden er achteraan. “Het was aardedonker en je weet niet wat er aan de hand is. Ik werd omver gelopen en belandde met mijn knie op een betonnen rand, bloed, toestanden. Op dat moment besef je het allemaal niet. Je rent een shelter in en dan moet je vijf uur wachten voor je het weet wat er aan de hand is. Het is een black hole en dat betekent dat er geen telefonie, wifi of iets is.”

Er waren twee bomauto’s met vier zelfmoordterroristen. “Ze hadden de auto’s wit geschilderd en daar UN op geplakt. Eén bomauto is niet afgegaan. Eén van hen is afgeschoten en de ander is zwaargewond. In die auto zaten drie keer zo veel explosieven als in de eerste auto. Ik denk dat er dan niet veel over was geweest van het vliegveld en ik daar vermoedelijk nog wel had gezeten.”

Het is een angstige ervaring, aldus Slagter. “We hebben ook psychologische hulp aangeboden gekregen van Defensie. Daar hebben we geen gebruik van gemaakt. Het kwam wel heel dichtbij.”

De bloedende knie van Slagter is ingetapet. Verder raakte hij niet gewond.

Foto: VARA

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen