Journaal en Nieuwsuur vanaf morgen uit nieuw decor

Het nieuwe decor van NOS Journaal, Nieuwsuur en het NOS Jeugdjournaal wordt morgen in gebruik genomen. Alle drie de programma’s komen vanaf dan uit hetzelfde decor. Dat heeft de omroep laten weten. De opvallendste verandering is dat het nieuwe decor volledig rond is, waardoor het gemakkelijker is om de verschillende programma’s vanuit één decor uit te zenden. “Kenmerkend zijn de grote schermen die de presentatie ondersteunen om het nieuwsverhaal nóg beter te vertellen.”

Het nieuwe decor is efficiënter en tijdbesparend, omdat de studio niet meer tussen de uitzendingen door omgebouwd hoeft te worden en er – anders dan voorheen – gewerkt wordt met een uniforme software en aansturing van de schermen.

In het nieuwe decor kunnen de uitzendingen 360 graden in beeld gebracht worden. Er zijn veel nieuwe mogelijkheden. Zo wordt het weerscherm van het NOS Journaal behoorlijk breder. De weerpresentator kan ‘langs’ het weer van de week lopen.

De huidige decorstukken van de programma’s én de techniek waren aan vervanging toe. Daarom is er gekozen voor een nieuw multifunctioneel decor, waarin de drie programma’s het decor delen”, aldus Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws.

Nieuwsuur

Nieuwsuur, het nieuws- en achtergrondprogramma van de NOS en NTR, houdt haar eigen gezicht, maar binnen het programma is duidelijk de nauwe samenwerking te zien met NOS Nieuws en NOS Sport.

Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur: “Het nieuwe decor brengt voor de kijker meer eenheid tussen de programma’s, met behoud van hun eigen karakter. Daarom hebben we het format eerder dit jaar al wat aangepast, waarbij zowel Nieuws als Sport hun eigen plek hebben binnen Nieuwsuur. Dat komt in dit nieuwe decor nog beter tot uiting.

De formats van het NOS Journaal, NOS Jeugdjournaal en Nieuwsuur veranderen niet. Zo blijven de Nieuwsuur-anchors zitten aan een presentatiedesk en staan de presentatoren van het NOS Journaal tijdens Nieuwsuur als vertrouwd voor de schermen.

Journaals overdag

De Journaaluitzendingen overdag en het late Journaal rond middernacht komen niet vanuit de nieuwe studio. De kleinere studio die hiervoor gebruikt wordt, wordt de komende maanden aangepast aan de nieuwe vormgeving. Deze verbouwingen zijn naar verwachting begin 2017 gereed.

Annechien Steenhuizen en Mariëlle Tweebeeke geven morgen om 14.50 uur een exclusief kijkje achter-de-schermen bij de repetities in het nieuwe decor via de Facebook-pagina van de NOS en Nieuwsuur.

Het nieuwe decor is ontworpen door FishEye Media Productions.

Foto: NOS/Stefan Heijendael

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen