Fons van Westerloo: ‘NPO kan prima met billen bloot’

Fons van Westerloo begrijpt niet waarom de NPO er zo’n moeite mee heeft om openheid van zaken te geven. Dat zegt de oud-RTL-baas, SBS-oprichter en oud-WNL-voorzitter tegen BNR. Staatssecretaris Dekker (Media) werkt aan wetgeving die de NPO verplicht om openheid van zaken te geven over zaken als topsalarissen en programmakosten als politiek Den Haag daarom vraagt. Kosteninformatie op titelniveau brengt volgens de NPO zijn onafhankelijkheid in gevaar.

Van Westerloo gelooft echter niet dat de politiek zich wil gaan bemoeien met wat de NPO uitzendt. “Dat lijkt me sterk, want dat is behoorlijk verankerd in de Mediawet. Ik denk dat de zinnige mensen in de Eerste en Tweede Kamer zich daar niet mee willen bemoeien.

De NPO moet gewoon met de billen bloot, vindt Van Westerloo. “Ik zou geen argument kunnen verzinnen waarom deze wet niet door zou mogen gaan, het is een soort drogreden. Het is volslagen normaal dat een organisatie die publiek geld uitgeeft, daar breed verantwoording voor geeft.”

Zelf heeft hij bij de NPO ook voor openheid van zaken gepleit. “Ik heb zes jaar geleden in het beleidsplan van de publieke omroep WNL geschreven dat er echt openheid moet worden gegeven over de salarissen en andere grote bedragen die uitgegeven worden. Het is volslagen normaal dat een publieke organisatie die publiek geld uitgeeft, daar breed verantwoording voor geeft.

Ook in de commerciële wereld legt men verantwoording af, benadrukt Van Westerloo. “In het bedrijfsleven worden hoge salarissen ook bekendgemaakt in de jaarverslagen. Dat zijn ze verplicht tegenwoordig. Ik vind het heel normaal.”

Van Westerloo vindt dat de NPO aan banden gelegd moet worden. “Het zou verstandig zijn als de Kamerleden ook eens kijken naar wat de presentatoren erbij verdienen. Ze verdienen vaak ook nog geld via eigen productiemaatschappijen.”

Of de NPO nu geld verspilt? “Dat kan ik niet beoordelen, want we weten het niet. De bedragen weten we niet.”

Foto: VARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen