Dekker wil NPO-sterren snel korten: ‘WNT-3 komt eraan!’

Giel Beelen, Matthijs van Nieuwkerk en hun overbetaalde vrienden bij de NPO kunnen hun borst nat maken: de plannen van het kabinet om hun topsalaris af te pakken vorderen gestaag. Dat laat staatssecretaris Sander Dekker weten in een Kamerbrief. Minister Ronald Plasterk diende afgelopen voorjaar een wetsvoorstel in voor een salarisplafond van 181.000 euro voor iedereen die werkzaam is in de (semi)publieke sector, en dus niet alleen voor bestuurders, zoals nu het geval is.

Die wetgeving komt er volgens Dekker spoedig aan. “De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft eerder dit jaar een wetsontwerp met deze strekking, de zogenaamde ‘WNT-3’, ter consultatie op internet gepubliceerd. Nu de resultaten van de internetconsultatie zijn verwerkt wordt de WNT-3 naar verwachting binnenkort voor advies aan de Afdeling advisering van de Raad van State voorgelegd.

Als de wet is ingevoerd is het afgelopen met de tonnenregen bij de VARA. “Het kabinet wil dat de wettelijke bezoldigingsnorm ook op niet-topfunctionarissen in de (semi)publieke sector van toepassing wordt, dus ook op presentatoren, programmakers, radio-dj’s en dergelijke bij de publieke omroep.”

Want het salaris van 560.000 euro van Giel Beelen is écht buitensporig, vindt Dekker. “Een salaris van 560.000 euro vind ik niet redelijk voor een medewerker van de publieke omroep“, zegt de bewindsman, die een salaris van boven de 181.000 euro al ‘hoogst onwenselijk’ vindt.

Matthijs van Nieuwkerk is met een salaris van 580.000 euro de best betaalde werknemer in de gehele Nederlandse (semi)publieke sector. Mogelijk kiest hij voor een overstap naar RTL als hij zijn belastinggeld-tonnen moet inleveren.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen